Krizový štáb Z3 rozhodne o reakci na platové nabídky Hegera

7. 11. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový štáb Zdravotnické trojky (Z3) rozhodne dnes o reakci odborářů na nabídku zvýšení platů zdravotníků v nemocnicích, kterou v pátek zveřejnil ministr Leoš Heger (TOP 09). V noci na sobotu vypršelo ministrovi ultimátům, které mu daly odbory - chtějí navýšit tarifní platy od ledna 2012 o deset procent. Ministr nabídl od ledna 6,25 procenta a od pololetí, pokud na to pojišťovny budou mít, dalších 3,75 procenta. Memorandum tím považuje za splněné.


Odboráři původně chtěli dnes zveřejnit plán protestů, kterými by se slibovaného nárůstu domohli. Připravili měsíční kampaň „Zůstáváme, splňte sliby“. Zda ji spustí, bude jasné až po středečním jednání Z3 s ministrem. Odboráři chtějí od něj slyšet, jak konkrétně navýšení platů bude provedeno, včetně záruk, že se zdravotníci navýšení dočkají.

Ministr při zveřejnění nabídky v pátek uvedl, že nařídí ředitelům přímo řízených nemocnic, aby od 1. ledna 2012 navýšili průměrnou tarifní mzdu zvláštním příplatkem, další příkaz k navýšení by jim dal k 1. červenci. Ke stejnému postupu vyzve ostatní zřizovatele, především kraje. Očekává, že se připojí také soukromé nemocnice.

Pokud odboráři připomínací kampaň spustí, po měsíci se štáb znovu sejde a dohodne další postup. Do té doby nebude hromadné podávání výpovědí ani omezování péče v nemocnicích. Pacientů se prý protest nedotkne.

Zdravotnickou trojku Z3 ustavily Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče a Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků. Reprezentují 48.000 zaměstnanců více než ve 180 nemocnicích, tedy téměř polovinu personálu českých nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?