Krkonoše potřebují vrchlabskou nemocnici

17. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Obce na Vrchlabsku nyní vyjadřují spontánní podporu Česko-německé horské nemocnici Krkonoše, s. r. o., ve Vrchlabí. Starostové krkonošských obcí se vzhledem k dosavadní nejasné situaci v českém zdravotnictví obávají o osud pro jejich obyvatele nejdosažitelnějšího nemocničního zařízení...


Podněty občanů vedly např. na posledním lednovém zastupitelstvu 550hlavé obce Prosečné na Vrchlabsku k jednohlasné podpoře blízké nemocnice.

„Občané se vzhledem k vládou připravované reformě zdravotnictví obávají o další existenci Česko-německé horské nemocnice, jejíž zachování je pro nás nezbytné,“ tvrdí zastupitelé v prohlášení s požadavkem zachovat služby vrchlabské nemocnice v nynějším rozsahu, které poslali Krajskému úřadu v Hradci Králové.

Nezbytnost Horské nemocnice pro Krkonoše a Podkrkonoší prosazuje starosta Prosečného Jiří Bachtík (nez.).

„Je to pro násnejdosažitelnějšízdravotnické lůžkové zařízení, upozorňujístarostové řady obcí.

„Nejbližší další nemocnice, v Trutnově a Jilemnici, jsou dvakrát tak daleko jako Vrchlabí, kam jsou naši občané zvyklí léta jezdit. Zvlášť zimě by doprava do vzdálenějších nemocnic byla značně problematická. Ani si něco podobného při současné dopravní obslužnosti, kdy do obce zajíždí autobus třikrát denně, nedovedu představit,“ podotkl Bachtík.

Podporu vrchlabské nemocnici podobným způsobem vyjádřila i sousední obec Horní Kalná a koncem loňského roku také samotné město Vrchlabí.

„Nemocnice k městu patří a měli bychom do posledního dechu bojovat o její existenci,“ jednoznačně tehdy pronesl starosta Vrchlabí Jan Sobotka (US).

Podporu hodlá vrchlabská nemocnice s celou 35tisícovou spádovou oblastí za zády požadovat u zastupitelů Královéhradeckého kraje. „Chceme pouze jasně deklarovanou podporu místních občanů a příslušných úřadů. Žádné peníze,“ podotkl majitel nemocnice ve Vrchlabí Alexander Seidl.

Nemocnice ve Vrchlabí čelí tlaku konkurence ze sousedního semilského okresu, omezené možnosti zdejšího zdravotnického trhu nemohou stačit třem tamním nestátním nemocnicím. Vrchlabí má naopak za sebou lukrativní oblast Špindlerova Mlýna, kde se ročně vystřídají statisíce turistů.

„Systém zdravotnictví v okrese Semily není efektivní,“ poznamenal před časem radní Libereckého kraje Pavel Ráček (ČSSD) na adresu nemocnic, které mají snahu přežít na úkor vrchlabského konkurenta.

Vladislav Prouza, Právo

DÁLE ČTĚTE:
Jsme úspěšní, proto nás mají za nepřítele
Dryml: každý úspěch musí být po zásluze potrestán
Vrchlabská nemocnice nebude mít možná už dětské oddělení

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?