Krnovskou nemocnici čekají změny, hlavně rušení lůžek

18. 4. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov Ladislav Václavec s hejtmanem Jaroslavem Palasem personálu krnovské nemocnice představili očekávané změny.


V úvodu Ladislav Václavec zdůraznil, že obyvatelé Krnovska se nemusí obávat, že by jim nebyla poskytnuta péče na úrovni okresní nemocnice.

„Krnovská nemocnice je bez dluhů a neevidujeme žádné závazky vůči dodavatelům delší než 30 dnů. Podle dosavadního vývoje ale víme, že se situace bude zhoršovat a letos pravděpodobně skončíme se schodkem osmi až devíti milionů. Kromě nevýhodné úhradové vyhlášky je důvodem úbytek pacientů. Dříve se léčil infarkt tři týdny na jednotce intenzivní péče, dnes letí pacient do Ostravy, za tři dny je zpátky a za týden odchází domů. Další pokles počtu pacientů očekáváme v důsledku zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici ze současných šedesáti na sto korun, kdy se pacienti budou snažit po době nezbytně nutné urychleně nemocnici opustit,“ uvedl Ladislav Václavec.

Aby nemocnice nebyla prodělečná a stále patřila k nejlepším v kraji, chystá kraj zásadní změny, které se týkají také redukce počtu lůžek na odděleních. Největší úbytek lůžek, z počtu 64 lůžek na 25, čeká v odborném léčebném ústavu tuberkulózních a respiračních nemocí na Ježníku.

Ten se 1. července přesune z Krnova do nemocnice ve Městě Albrechticích. O další lůžka mohou přijít na odděleních chirurgie (12), urologie (12), gynekologie (12) a interny (6). Lůžka ale mají v Krnově také přibývat.

Nemocnice například počítá s vybudováním rehabilitačního oddělení s pětadvaceti lůžky. V souvislosti s redukcí počtu lůžek dojde ke snížení stavu zaměstnanců, kterých má nemocnice v současné době 900.

„Žádné velké propouštění se nechystá, budeme se snažit co nejvíce lidí přesunout na jiná pracovní místa v rámci nemocnice. Přesto musíme letos propustit asi 35 zaměstnanců.Týká se to pracovníků v důchodovém věku a těch, kteří mají uzavřenou dohodu na dobu určitou,“ řekl ředitel Václavec.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?