Krok za krokem knihovnou NCO NZO v Brně

9. 6. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak vyhledávat v automatizovaném knihovnickém systému Relief II? Tento automatizovaný knihovnický systém pomůže vyhledat informační a studijní prameny k dalšímu vzdělávání ve vašem zdravotnickém oboru či specializaci.


http://www.nconzo.cz

Rádi bychom vás provedli naším on-line katalogem, obsahujícím asi 10 tisíc záznamů knih, skript, učebních textů, závěrečných prací, překladů a v neposlední řadě i časopiseckých článků jak z českých, tak i zahraničních odborných časopisů, které knihovna NCO NZO odebírá. Volný vstup do katalogu najdete na adrese www.nconzo.cz a vyhledávání v něm je velmi intuitivní.

Pokud znáte jméno autora, vepište je do řádku „hledaný výraz“. Neznáte-li autora, stačí napsat libovolné heslo týkající se oboru či oblasti, ze které chcete získat informační pramen. (obr. 1) Pod řádkem „hledaný výraz“ najdete několik typů informačních pramenů, u kterých je nutné zatrhnout, případně odstranit „zatržítko“ - knihy, časopisy, CD, překlady atd. (obr. 2) Jak vypadá vyhledávání v praxi? Například: chceme vyhledat veškeré knihy od autorky Fendrychové. Zatrhneme výběr KNIHY a do řádku pro hledaný výraz vepíšeme jméno uvedené autorky.

Potvrdíme kliknutím na výraz HLEDAT a vidíme, že nám systém nabízí jedenáct knih a jiných učebních textů. Můžeme přidat také zatržítko u časopisů. (Zde bych ráda upozornila, že se jedná o záznamy časopiseckých článků, které odborné pracovnice podle příslušných témat do katalogu vkládají.) Hledaný výraz, v našem případě jméno autorky, ponecháme beze změny. Po opětovném kliknutí na výraz HLEDAT zjistíme, že nám k původním osmi knihám přibyly i záznamy časopiseckých článků uvedené autorky, máme tedy již dvacet čtyři záznamů.

Na jednom listu (obrazovce) si můžeme nechat zobrazit pět (přednastaveno), deset, dvacet nebo padesát záznamů - okénko „Záznamů v listu“ a řadit je můžeme podle relevance, roku nebo názvu abecedně - okénko „Řadit podle“. Po jednotlivých listech se pak pohybujeme tak, že klikáme na uvedené číslice 1, 2, 3, …, x. (obr. 3) Složitější vyhledávání nastává u tzv. závěrečných prací. Zde můžete vyhledávat podle jména autora, jen pokud víte, že například vaše kolegyně, jejíž jméno znáte, takovou práci napsala. Jinak musíte vyhledávat podle hesla nebo určitého tématu práce. Například hledáme pod heslem psychologie nebo management nebo bolest apod.

Znovu konkrétní příklad: Odstraníme zatržítko u knih a časopisů a zatrhneme si jako „Prohledávané zdroje“ pouze Závěrečné práce. (obr. 4) Do vyhledávacího řádku zapíšeme heslo operační sály. Kliknutím myší na výraz HLEDEJ nám systém vyhledá závěrečné práce na toto téma, které jsou v knihovně NCO NZO k dispozici. Ostatní informační prameny, CD, překlady a ročníky časopisů zatím nemáme plně zpřístupněny pro veřejnost a retrokatalogizace čili zpětné zadání záznamů o těchto informačních pramenech připravujeme.

Jaké další informace můžete z vyhledaných záznamů zjistit?

Najdeme si opět knihy a časopisecké články uvedené autorky Fendrychové, a to postupem, který jsme již zkusili v prvním příkladu. Zobrazí se nám 24 záznamů, které byly nalezeny. Nyní se záznamům věnujme podrobněji. (obr. 5) U každého záznamu vidíme malou ikonku, znázorňující příslušný typ informačního pramene. Buď se jedná o knihu, nebo časopis. Poklepem na tuto ikonu se záznam rozšíří a zde si můžete zjistit například, kolik stránek daný pramen obsahuje, na které stránce byl článek publikován, o které vydání publikace jde a další informace, pro vás potřebné při zpracovávání vašich citací o použitých pramenech, ať již při studiu, nebo psaní závěrečné práce, kazuistiky apod. (O tom, jak má taková citace vypadat, aby splňovala pravidla normy ISO 690, si můžeme „popovídat“ někdy příště.)

Všechny vyhledané záznamy, ať již o dostupných knihách či časopiseckých článcích na vámi vybrané téma, obor nebo specializaci si můžete „vyexportovat“ jako úplné záznamy z katalogu kliknutím na „exportovat text“. Takto vygenerovanou stránku si můžete uložit. Druhým výběrem, exportovat popis, se vytisknou pouze stručné citace o vybraných materiálech, nicméně postačující pro jejich bezchybnou identifikaci v naší knihovně. Dovolím si jen připomenout, že musíte mít příslušné záznamy pro export označeny zatržítkem, jak vidíte na příkladu na obr. 6.

Tolik stručně o možnosti zjistit si bezprostředně nejnovější dostupné informační a studijní prameny, které knihovna NCO NZO nabízí. Vámi vybranou literaturu si u nás můžete objednat a rezervovat pomocí elektronické pošty na adrese info@knihovna.nconzo.cz nebo prostřednictvím tzv. MVS (meziknihovní výpůjční služby), se kterou poradí odborná knihovnice vám nejbližší dostupné knihovny. Pro urychlení vyřízení vaší žádosti stačí, když uvedete signaturu (knihy, závěrečné práce). Vyhledání požadovaných článků velmi usnadníte, uvedete-li název časopisu, jméno autora, název článku, rok a číslo časopisu a také strany, na kterých je článek uveřejněn.

Jakékoli dotazy či připomínky, náměty na vylepšení našich služeb rádi uvítáme na naší adrese. Přejeme vám úspěšné hledání a studium.


O autorovi: Mgr. Alena Drdulová, vedoucí VZI, marketing, NCO NZO, Brno (alena@knihovna.nconzo.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?