Kroměřížské ortopedické oddělení provedlo dvě vysoce specializované operace velkých kloubů

13. 7. 2018 14:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvě vysoce specializované ortopedické operace provedli dnes odborníci v Kroměřížské nemocnici, v obou případech šlo o výkony na velkých kloubech. Lékaři tak pomohli dvěma ženám ve středním věku, které dlouhodobě trpěly bolestmi a měly velké potíže s chůzí. Kroměřížské ortopedické oddělení v této souvislosti navštívil docent Petr Zeman z Fakultní nemocnice Plzeň, který patří mezi uznávané odborníky na artroskopické operace velkých kloubů.


„Už delší dobu jsme se s panem primářem ortopedie v Kroměříži domlouvali, že by rád navázat na svoje dřívější zkušenosti s artroskopickými operacemi kyčlí. Chce pacientům na svém pracovišti nabízet jako jednu z léčebných možností také artroskopické ošetření kyčelního kloubu. Přijel jsem mu pouze pomoci si tuto metodu znovu oživit, protože zkušeností má z minulých let poměrně dost,“ uvedl docent Zeman, který v plzeňské fakultní nemocnici provede ročně kolem stovky těchto operací a v celé České republice se jich za rok udělá okolo dvou set. Petr Zeman je zároveň hlavním autorem odborné publikace Artroskopie kyčelního kloubu, na níž se jako spoluautor podílel rovněž právě primář Ortopedického oddělení Kroměřížské nemocnice Moheb Rafi.

V Kroměříži dnes lékaři provedli teprve druhou artroskopii kyčle. Podstoupila ji devětačtyřicetiletá žena, která trpěla velkými bolestmi, chodit mohla pouze o berlích a už tři čtvrtě roku je proto v pracovní neschopnosti. „Operace, kterou jsme dnes provedli, neumí vyléčit artrózu ani nenahradí výměnu kyčelního kloubu. Díky ní ale můžeme odstranit deformity v kloubu, které by do budoucna vedly k rozvoji těžké artrózy. U těchto lidí, kteří jsou ještě v produktivním věku, by bez specializované operace mohla hrozit trvalá invalidita. Výkon se povedl a věřím, že se pacientka bude moci brzy vrátit ke svému dřívějšímu životu i do zaměstnání,“ podotkl primář Rafi.

Druhou specializovanou operaci dnes podstoupla devětapadesátiletá žena, která měla potíže s chůzí způsobené velkou bolestí na vnitřní straně kolene. „Provedli jsme u ní osteotomii, což je výkon, který používáme u střední artrózy, kdy je polovina kloubu opotřebovaná a druhá zdravá. Osa kolene bývá v takovém případě vyhnutá a my ji narovnáme přeříznutím kosti pod kolenem a zpevněním ve správné poloze pomocí šroubů a dlah. Tím dojde k vyrovnání osy, rozložení zátěže a jejímu přenosu na zdravou polovinu kloubu. Bolest ustoupí a můžeme tak oddálit totální endoprotézu kolene až o patnáct let,“ popsal Moheb Rafi, který se těmto výkonům věnuje už deset let a ročně provede okolo 30 těchto specializovaných operací.

Docent Petr Zeman se kromě práce na ortopedické klinice Fakultní nemocnice Plzeň věnuje i péči o sportovce, je lékařem A týmu národní fotbalové reprezentace a klubovým lékařem prvoligového týmu FC Viktoria Plzeň. Právě osteotomie kolene patří mezi operace, které nejčastěji podstoupují bývalí i aktivní sportovci a může jim pomoci vrátit se zpět do aktivního života. „Osteotomie kolene je výkon, který bych chtěl rozvíjet v Plzni. Jsem proto rád, že jsem dnes mohl pana primáře Rafiho sledovat na sále. Mohli jsme se tak obohatit navzájem,“ doplnil docent Zeman s tím, že dnešní operační den v Kroměříži byl příkladem toho, jak se i na okresním pracovišti dá dělat špičková medicína. „Důležité je mít výborného operatéra, schopný personál a dobré zázemí,“ doplnil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?