Kroměřížští lékaři úspěšně implantovali nový typ endoprotézy

24. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ojedinělou operaci mají za sebou lékaři z ortopedického oddělení kroměřížské nemocnice. Pacientovi s trvale poškozeným kotníkem implantovali nový typ endoprotézy hlezenního kloubu. Zatímco v zahraničí mají s tímto zákrokem zkušenosti, u nás byl proveden zatím jen v pražské nemocnici Na Homolce...


Kroměříž se nyní stala prvním mimopražským zdravotnickým zařízením, kde byl nový typ protézy úspěšně implantován.

Podnětem k ojedinělému zákroku byla mladá pacientka, které kvůli vážnému úrazu hrozilo trvalé znehybnění kotníku, což by jí doživotně komplikovalo život.

„Až donedávna jedinou možností, jak takovým pacientům pomoci, bylo zpevnění kloubu, ovšem tím se stal kotník nepohyblivým. Kvalitní a prověřená endoprotéza pro lidi, kteří mají po úrazu nebo vlivem nemoci poškozený hlezenní kloub, u nás totiž nebyla k dispozici a chyběly i zkušenosti,“ vysvětlil ortoped Vojtěch Škrabal, z jehož iniciativy byla operace v Kroměříži provedena.

Tuzemskými průkopníky nového implantátu byli ortopedi z pražské nemocnice Na Homolce.

„Od loňského roku, kdy u nás byla protéza poprvé použita, uskutečnili dvaadvacet operací. Nás k tomu přiměl tlak ze strany pacientů,“ poznamenal primář ortopedického oddělení kroměřížské nemocnice Alois Hrabec.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
NemocniceKroměříž

Kroměřížští lékaři nejprve asistovali pražským kolegům a poté získané zkušenosti uplatnili na vlastním operačním sále.

„Operace dopadla výborně. V optimálním případě se bude moci kloub pohybovat bez omezení,“ sdělil doktor Škrabal.

Podle primáře Hrabce stojí za novým typem protézy dlouholetý vývoj. „Požadavky na stavbu protézy hlezna jsou náročnější než u jiných kloubů. Zatímco kyčle a kolena běžně nahrazujeme, kvalitní protéza hlezenního kloubu dosud chyběla. Novinkou je také drsný povrch implantátu. Není třeba ho fixovat tmelem, protože kost do hrubého povrchu vroste a protéza lépe drží,“ vysvětlil primář, podle kterého bývají zlomeniny kotníků často považovány za banální, ovšem následky jsou velmi vážné.

„Úrazů navíc stále přibývá. Na vině jsou extrémní sporty či motorismus, nejčastější příčinou úrazů je však stále prosté uklouznutí někde na chodníku,“ míní Alois Hrabec.

Pavel Zrna, Zlínské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?