KSČM se znovu pokusí zrušit zdravotnické poplatky

18. 9. 2009 9:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Komunisté se znovu pokusí zrušit zdravotnické poplatky. Tento týden předložili jejich poslanci sněmovně příslušnou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Návrh KSČM počítá s tím, že by se poplatky zcela zrušily, ponechal by se ale ochranný limit 2500 korun...


ČTK to řekla předkladatelka novely, poslankyně Soňa Marková (KSČM).

Komunisté se už jednou snažili poplatky zrušit jinou novelou. Sněmovna ji sice schválila, Senát ji ale odmítl a dolní komoře vrátil s pozměňujícími návrhy. Senátoři stejně přistoupili také k sociálnědemokratické novele, která poplatky výrazně omezovala.

Senátoři k oběma návrhům přidali možnost bezplatného očkování proti pneumokoku. Minulý pátek se ale v dolní komoře nenašlo dost hlasů pro schválení senátní verze ani původní poslanecké. Poplatky proto zůstaly v takové podobě, která platí od letošního dubna.

Komunisté v původním návrhu rušili poplatky i ochranný limit. Právě rušení limitu jim ale vyčítali i odpůrci poplatků. Limit by se dal uplatnit třeba pro seniory nebo těžce nemocné, kteří berou mnoho léků. Nyní proto návrh upravili s tím, že ponechají ochranný limit. „Limit se osvědčil především pro nízkopříjmové skupiny, které berou hodně léků,“ řekla Marková.

S prosazením návrhu komunistům pomohou sociální demokraté. Přislíbil to jejich stínový ministr zdravotnictví David Rath. Komunisté spoléhají také na podporu ODS. „Předpokládám, že když náš návrh pomáhá ke skutečné úspoře například v krajských rozpočtech, tak ti, kdo vládnou v krajích, tedy sociální a občanští demokraté, se rozpomenou, že i tudy vede cesta k úsporám,“ řekl ČTK šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Poslanec ODS z Jihomoravského kraje, ve kterém ODS s ČSSD vládne, Walter Bartoš to ale jednoznačně vyloučil. „Je to nesmysl,“ řekl.

Vlastní novelu chce prosadit i ČSSD. „Nejspíš podáme i vlastní návrh s tím, že se pokusíme získat podporu některých lidovců pro kompromis,“ uvedl pro ČTK Rath. Zda přistoupí na návrhy lidovce Ludvíka Hovorky, který chce mimo jiné zachovat poplatky za hospitalizaci, nepotvrdil. „Povedeme s ním o tom jednání,“ dodal.

O případném kompromisu jsou ochotni vyjednávat i komunisté. Pokud by ČSSD získala hlasy lidovců, je pravděpodobné, že se novelu podaří prosadit. Dohromady by totiž KSČM, ČSSD a KDU-ČSL měli více než 101 hlasů potřebných k případnému přehlasování Senátu či veta prezidenta.

Od dubna neplatí třicetikorunové poplatky děti do 18 let v lékařských ambulancích. Nadále je ale platí v nemocnici, na pohotovosti i v lékárně. Dětem a seniorům nad 65 let klesl od dubna také roční ochranný limit na poplatky u lékaře a platby za léky z 5000 korun na polovinu.

Komunisté by rádi kromě poplatků prosadili i zrušení stropů na zdravotní a sociální pojištění. Strana chce tuto změnu prosadit jako jedno z protikrizových opatření.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?