Kubánská naděje pro pacienty s rakovinou plic

21. 6. 2016 12:04
přidejte názor
Autor: Redakce

CIMAVax-EGF a racotumomab jsou nové cesty v boji proti karcinomu plic. Dvě vakcíny vyvinuté kubánskými vědci (racotumomab v kooperaci s argentinskými odborníky) mají potenciál redukovat růst nádorových buněk u pacientů s pokročilou rakovinou plic.




Některé druhy rakoviny blokují imunitní systém člověka, což znamená, že přirozená obrana pacienta přestane v přítomnosti rakoviny efektivně fungovat, tvrdí kubánští vědci. Vakcíny CIMAVax-EGF a racotumomab mají však potenciál pro opětovnou aktivaci imunitního systému pacienta.

Nadějné klinické studie

Centrum pro molekulární imunologii v kubánské Havaně (CIM) zaměřuje svou práci na výzkum a výrobu léků proti rakovině, jež je nejčastější příčinou úmrtí u Kubánců. Vakcína CIMAVax byla na karibském ostrově zkoumána po dobu 25 let. Výzkum z roku 2007 potvrdil, že CIMAVax je bezpečná a prokázala schopnost redukovat nádory. Byla zvláště účinná u pacientů mladších 60 let. Od roku 2011 CIM zpřístupnila zdarma první vakcínu proti karcinomu plic všem pacientům na ostrově, kteří mají toto onemocnění. Kubánci mají přístup k vakcíně prostřednictvím svých nemocnic, cizí státní příslušníci musejí nejprve vstoupit do systému zdravotní péče v této zemi a pak zaplatit přiměřenou částku, aby na léčbu dosáhli. Aplikovat vakcínu jsou oprávněni pouze kubánští lékaři.
Podle odborníků z karibské země se jedná o novodobou, ve světě jedinečnou léčbu, která dosáhne zastavení postupu nemoci, aniž by to ovlivnilo kvalitu života pacientů. A především nevyvolává žádné vedlejší účinky, úroveň toxicity vakcíny je velmi nízká.
Obě léčiva jsou stále ve fázi klinických testů. V případě CIMAVax začalo testování v roce 1995. Podle Any Victorie de la Torre Santosové, vedoucí onkologie ve Fakultní nemocnici Celestina Hernándeze Robau ve městě Santa Clara, tato léčba v podstatě aktivuje imunitní systém pacienta tak, že samo tělo bojuje proti rakovinným buňkám.

Ekonomická blokáda

Je pravděpodobné, že by vakcína mohla být efektivní v léčbě či prevenci různých typů rakoviny včetně rakoviny plic, prsu, tlustého střeva, krku, prostaty nebo vaječníků. V současné době jsou vakcíny podávány po dokončení chemoterapie nebo radioterapie. Z dosavadních výsledků testování vyplývá, že některým pacientům mohou vakcíny prodloužit život o několik měsíců, zatímco jiným se podaří prodloužit přežití po celá léta, a to navzdory pokročilosti stadia rakoviny. Nádor se neodstraní, ale zastaví se jeho růst, což umožňuje pacientům žít déle a zejména s dobrou kvalitou života.
I když se očekává, že vakcína by mohla být uvedena na trh brzy, ekonomická blokáda, již stále udržují USA, je vážnou překážkou pro pacienty z jiných zemí, pro něž by mohla být přínosem. Kubánští lékaři a vědci ale doufají, že vakcínu budou moci prodávat legálně i do jiných zemí světa. Navíc USA, Japonsko a některé evropské státy projevily zájem o testování této vakcíny. Rakovina plic je čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí v USA, také proto je o CIMAVax v oblasti komercializace tak velký zájem.
Kuba disponuje v současné době 28 registrovanými produkty pro léčbu rakoviny v různých etapách výzkumu. Doktor Rolando Pérez Rodríguez z Centra molekulární imunologie je přesvědčen, že tato biofarmaka by měla mít v příštích letech stále větší vliv s cílem přeměnit pokročilou rakovinu v chronické onemocnění v dlouhodobém horizontu, s přijatelnou kvalitou života.
Kubánci jsou úspěšní mimo jiné v léčbě vitiliga. Léčivo Melagenina Plus je vyvinuté z extraktu z lidské placenty. I turisté se mohou setkat při zažívacích potížích s aplikací léčiv domácí produkce, jež jsou velmi účinná. Kubánská medicína je na vyspělé úrovni a ve světě uznávaná. Nedostatek zdravotnického vybavení v nemocnicích supluje lidský přístup s nepodceňováním psychického rozpoložení pacienta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?