Kubek: Heger je turecký hospodář, který prolajdal rok

22. 11. 2011 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
S ostrou kritikou na adresu ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) vystoupil prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. V Interview ČT24 uvedl, že Heger od protestů Děkujeme, odcházíme promarnil roční šanci reformovat české zdravotnictví a ignoroval návrhy ČLK na úspory a jeho možnou transformaci.


Systém Hegerova řízení podle Kubka připomíná turecké hospodářství a stav, kdy ministerstvo nebude moci lékařům navýšit platy o slíbených deset procent, označil šéf lékařské komory za nesplnění slibů.

Memorandum, které počátkem roku ukončilo lékařskou protestní akci Děkujeme, odcházíme, přislíbilo lékařům 10% navýšení platů pro rok 2012.

V době hrozící hospodářské recese ale Heger před nedávnem přišel s takovou koncepcí, kdy se lékařům od 1. ledna 2012 zvýší platy o 6,25 procenta a dorovnání o dalších 3,75 % bude následovat v polovině roku (za předpokladu, že ho hospodářská situace umožní).

Lékaři však ministrův návrh považují za nesplnění slibů a desetiprocentní navýšení platů požadují k 1. lednu.

„Když si vezmete v bance hypotéku a najednou se změní vaše podmínky, zajímá to banku? Řekne banka, že vám část peněz odpustí? Neřekne. Smlouvy se mají plnit, závazky se musí plnit a pan ministr dobře věděl, co podepisuje,“ podotknul v Interview ČT24 Kubek.

Kubek: Pan ministr peníze nehledá

Devět měsíců, které uplynuly od podpisu únorového memoranda, Heger podle Kubka promarnil. „Vysvětlete mi, proč pan ministr Heger prolajdal celý rok a neudělal žádnou reformu zdravotnictví?“ ptá se Kubek.

Možné uspořené peníze by přitom podle Kubka mohly fungovat jako kapitál pro slíbené navýšení platů lékařům. Problém však spočívá v tom, že „pan ministr peníze nehledá“.

ČLK podle jejího nejvyššího představitele ministerstvu zdravotnictví navrhovala opatření, která měla peníze pro resort zajistit. Kubek uvedl, že navrhovali například samostatný zákon o cenách a úhradách léků, zdravotnických prostředků a zdravotnické techniky. V této oblasti podle lékařů totiž unikají výrazné prostředky.

Celý článek a rozhovor s Milanem Kubkem najdete na serveru České televize nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?