Kubek: Heger se nesnaží odchodům zabránit

17. 1. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident České lékařské komory Milan Kubek včera v televizním pořadu Otázky Václava Moravce nebývale ostře kritizoval ministra zdravotnictví Leoše Hegera.


Podle jeho slov se ministr nesnaží zabránit odchodu lékařů a dělá vše pro to, aby současné proreformní hnutí ve zdravotnictví zničil a zašlapal.

„Heger ztratil půl roku, když nehledal řešení,“ uvedl Kubek. Podle něho by nebyl problém najít 300 miliónů korun měsíčně na platy lékařů a dalšího zdravotnického personálu, kdyby se zastavilo nejmarkantnější plýtvání ve zdravotnictví.

Problémy vxidí mimo jiné v předražených lécích, drahé technice a korupci.
Kubek řekl, že Heger místo toho, aby podpořil prorefomní hnutí, z peněz daňových poplatníků platí PR agenturu, která „kydá hnůj na lékaře.“ Ocenil, že premiér Petr Nečas, se kterým se setkal v pátek, se k celému problému postavil jinak.

Ministra Hegera se v diskusi zastal přednosta neurologické kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích profesor Vladimír Beneš. „Nyní je reforma svým způsobem připravena. Změnit celý systém zdravotnictví, blamovat někoho, že by to dokázal za půl roku, to je unfér,“ uvedl.

Beneš přitom s odborovou akcí Děkujeme, odcházíme podle svých slov osobně „hluboce nesouhlasí“. Zdůraznil, že volil pravicovou stranu a je-li jedním z programů, že se bude šetřit, „nemohu říct, že na mně se šetřit nemůže“.

Podle přednosty nelze akci považovat ani jako zásadní pro reformu zdravotnictví a její start. „To mi připadá jako trošičku pochybený názor,“ polemizoval s Kubkem.

Podle Beneše jsme v nemocniční péči neefektivní, protože „všechno děláme všude a všem“. Řešením je víc koncentrovat pacienty a techniku a snižovat korupci. Cestou k úsporám je i snižování počtu nemocnic v Česku. Souhlasí s Kubkem v tom, že po nápravě nedostatků by pak bylo dost peněz i na platy lékařů a sester.

Ministra Hegera podpořil v úvodní části i předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel, Schwarzenberg. Ten na otázku, jak je spokojen s ministrem, kterého prosadila do vlády jeho strana, odpověděl: „Já jsem velmi šťastný z něho. Věděl jsem, že nastupuje do obtížné situace.“ Podle Schwarzenberga jsou lékaři a sestry u nás „žalostně málo placeni, je to ostuda pro Českou republiku, ale najednou to změnit nelze.“

Odejít z nemocnic chce k 1. březnu 3800 lékařů ze zhruba 16 tisíc. Zatím stáhli výpověď pouze jednotlivci a hrozí radikální omezení lékařské péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?