Kubek: Novela o lécích je neuvěřitelná drzost

28. 5. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Předvolební boj se přenesl i mezi prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka a ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou (nominantka ODS). Kubek totiž ostře napadl novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, s níž v minulých dnech Jurásková přišla.


Návrh novely přináší řadu změn ve stanovování cen léčiv a jejich úhrad. Podle Juráskové by měla snížit maximální cenu léčiv a umožnit i snadnější vstup levných generik na český trh. Kubka toto tvrzení ale rozčílilo.

„Je to neuvěřitelná drzost. Těsně před volbami oznámilo ministerstvo, že připravilo novelu zákona, kterou poslanci ani nezačnou projednávat. Proč ji nepřipravilo dříve?“ položil otázku Kubek.
Podle prezidenta ČLK ministerstvo zdravotnictví se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) „vítězoslavně oznamují“, že revizí úhrad léků k 1. červnu provedly již u 1800 položek a tím zdravotnictví ušetřily 3,4 miliardy korun. „Zákon ale přikazuje provést revizi u všech 9000 položek, a to již do konce roku 2008. SÚKL tedy katastrofálně zklamal,“ tvrdí Kubek.

„Můžeme jen odhadovat, o kolik miliard korun pacienty a české zdravotnictví připravilo toto ignorování platného zákona ústavem i ministerstvem zdravotnictví. Jde o exemplární případ, jak neschopnost a všehoschopnost politiků způsobuje devastaci veřejných financí a okrádání daňových poplatníků,“ prohlásil dále Kubek.

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš k tomu Právu řekl: „Úkol se nedal zvládnout. Firmy i pojišťovny se odvolaly a odvolávají a to dobu uzavření správních řízení protahuje.“ Jurásková ale návrh novely vidí jinak: „Rozšíří se referenční koš zemí, ze kterých se vybírají a posuzují ceny léčiv, a tím dojde i ke snížení maximálních cen léčiv v České republice.“

Rozdíl doplatí pacienti

Podle Juráskové má novela zavést soutěže o nejnižší cenu, kdy výherci bude nabídnuta exkluzivita na trhu, bude-li zároveň garantovat plné pokrytí potřeb trhu v ČR.
Pacienti ovšem musejí počítat s tím, že ceny stejných léků se budou lišit v lékárnách nejméně po celý rok, do kdy SÚKL revizi všech léků má provést. Lékárníci totiž doprodávají staré zásoby, a než přijdou nové s novými cenami, pacienti rozdíl doplatí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?