Kubek: Opatření proti krizi zdravotnictví nepomohou

24. 4. 2009 8:51
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora ve čtvrtek velmi ostře napadla protikrizová opatření, která mají zdravotnictví přinést peníze navíc. Podle komory naopak zdravotnictví peníze uberou. Ministerstvo zdravotnictví s tím ale nesouhlasí a tvrdí, že bez opatření by zdravotnictví mělo finanční problémy...


„Ministerský návrh není žádným protikrizovým opatřením, ale právě naopak cestou, jak zavléci české zdravotnictví v roce 2010 do závažných ekonomických problémů. Opatření nepomohou,“ prohlásil prezident komory Milan Kubek.

ČLK: Je to pomoc firmám

Vláda protikrizový balíček schválila v březnu. Do zdravotnictví by měl jen letos přinést 4 a příští rok 7 miliard korun, což by podle ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové mělo pokrýt předpokládaný výpadek peněz vybraných na zdravotní pojištění. Nyní ho budou projednávat poslanci.

„Návrh je podáván jako pomoc pro zdravotnictví, ale je to pomoc pro farmaceutické firmy a je to možná pomoc pro státní rozpočet - vláda chce stabilizovat rozpočet za cenu destabilizace zdravotního pojištění,“ řekl Kubek.

Dodal, že výsledkem přijetí návrhu by bylo v období do konce roku 2010 zvýšení výdajů zdravotních pojišťoven za léky o 2,5 miliardy v důsledku změn v systému stanovení jejich úhrad ze zdravotního pojištění.

„Zároveň by se snížily příjmy systému veřejného zdravotního pojištění minimálně o 3,1 miliardy korun v důsledku opětovného zmrazení plateb státu za tzv. státní pojištěnce, kterých je zhruba 6 miliónů, jde především o důchodce, děti a nezaměstnané.

Dopis oběma premiérům

Kubek vysvětlil, že pokud bude protikrizový balíček schválen, zaplatí stát za jednoho svého pojištěnce do konce roku 2010 o 516 Kč méně, než kolik by zaplatil, kdyby tento balíček schválen nebyl. A právě to dělá 3,1 miliardy korun, o které by zdravotnictví přišlo.

Komora odeslala ve čtvrtek dopis premiérovi v demisi Mirku Topolánkovi a zároveň novému premiérovi Janu Fischerovi. Dopis dostanou i předsedové politických stran a poslanci.

Obsahuje výzvu, aby zabránili přijetí těch částí návrhu, které se týkají stanovení úhrad léků ze zdravotního pojištění a změn v platbách státu za své pojištěnce. „Pokud neuspějeme, budeme se snažit v Poslanecké sněmovně zablokovat schválení příslušného zákona. Jsme přesvědčeni, že by ohrozil ekonomickou stabilitu veřejného zdravotního pojištění a tím i dostupnost zdravotní péče pro občany v roce 2010,“ řekl Kubek.

Ministerstvo zdravotnictví však s komorou nesouhlasí. Tvrdí, že balíček opatření naopak přinese do zdravotnictví potřebné miliardy, a kdyby přijat nebyl, resort by se potýkal s nedostatkem financí.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?