Kubek ženy nekritizoval, zlobí se vedení komory

3. 3. 2009 11:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora se ostře ohradila proti informacím některých médií, že její šéf Milan Kubek kritizoval lékařky. Výrok o tom, že ženy pracují hůře než muži, neboť se musí věnovat rodině, podle nich na semináři vůbec nepadl. Komora články označila za nehorázné a absurdní...


Česká lékařská komora svým vyjádřením reaguje na článek v DNES, podle kterého měl prezident komory Milan Kubek na zdravotním výboru sněmovny prohlásit, že mezi největší problémy českého zdravotnictví patří feminizace. „Pracovní nasazení žen nemůže být nikdy srovnatelné s nasazením mužů,“ píší Hospodářské noviny, podle kterých Kubek označil českou „feminizaci“ za alarmující.

Jenže podle vedení České lékařské komory se články nezakládají na právdě a jejich obsah je nehorázný. „Česká lékařská komora má k dispozici originální audio záznam vystoupení prezidenta Kubka ve zdravotním výboru PSP. Slova „Doktorky jsou problém, pracují hůř než muži, neboť se musí věnovat rodině“, ani nic obdobného prezident Kubek neřekl. Označit jeho vystoupení jako „kritiku lékařek“ je neskutečná nehoráznost. V případě prezidenta Kubka navíc zcela absurdní - byl to on, kdo několik let bojoval proti diskriminaci lékařek na mateřské dovolené při přiznávání specializované způsobilosti a kdo prosadil nakonec změnu příslušného zákona, kterým byla tato diskriminace odstraněna,“ píše viceprezident komory Zdeněk Mrozek ve svém prohlášení.

Podle něj si prezident Kubek váží práce všech lékařů pracujících v českém zdravotnictví a rozhodně je nerozděluje podle pohlaví. „Jeden z hlavních důvodů, proč Milan Kubek coby prezident ČLK před zdravotním výborem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR vystoupil, byla snaha upozornit na nepoměr mezi kvalitou práce lékařů a stavem celého zdravotnictví včetně nevyhovujících a nestabilních podmínek v něm. Uvedené články považujeme za nepravdivou a zlomyslnou manipulaci s fakty ze strany redakce MF Dnes, která je v hrubém rozporu s novinářskou etikou,“ dodává předsedkyně Revizní komice ČLK Jana Vedralová, která se zasedání výboru účastnila.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?