Kubinyi: Na rozdíl od Součkové si nechám radit od doktorů

15. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Měli bychom lidem vystavit účet za peníze, které je nutíme odvádět na zdravotním pojištění, říká nový ministr zdravotnictví, poslanec a ostravský lékař Jozef Kubinyi. V hlavě již prý má novou reformu zdravotnictví. Před jejím předložením si o ní ale chce popovídat s lékaři, zdravotními pojišťovnami i kraji...


„Nemá smysl dál rozhodovat od zeleného stolu, kdy se řekne: Tu o dvacet procent lůžka v nemocnici seškrtejte a tam přidejte,“ říkal HN půl hodiny před svým jmenováním.

Zachováte něco z reformy, kterou vypracovala vaše předchůdkyně Marie Součková?

Ta část materiálu, která popisuje nynější problémy, je celkem v pořádku. Mám ale poněkud jinou představu o tom, jak se ze současného stavu dostat ven. Rozhodně v materiálu nezměním jen pět vět a pak ho znovu předložím. V reformě se toho změní mnoho a mnohdy podstatným způsobem.

Systému nepomůže, když do něj zvenku přitečou nějaké další peníze. Musí se udělat strukturální změny uvnitř. To sice v současném návrhu reformy popsáno je, ale jen velmi vágně.

Za pár měsíců bude jasno

Kdy hodláte svou vizi reformy představit?

Mohl bych to udělat klidně zítra ráno. Ale před jejím představením chci nejprve zjistit, zda jsou moje představy průchozí. Chtěl bych se o nich bavit s kraji, zdravotními pojišťovnami, s kolegy ve sněmovně, s odbornými lékařskými společnostmi. Dosavadní způsob, kdy se návrh nejprve vypracoval na ministerstvu, a pak se předložil jako jediný možný, byl nešťastný.

Rád bych, aby to celé ale trvalo jen několik týdnů, maximálně měsíců. Můžeme navrhnout i několik variant. A pak se uvidí, která z nich bude průchozí.

KDY PŘEDSTAVÍ NOVOU REFORMU?
Chci nejprve zjistit, zda jsoumoje představy průchozí.Chtěl bych se o nich bavits kraji, zdravotními pojišťovnami,s kolegy ve sněmovně, s odbornýmilékařskými společnostmi. Dosavadní způsob, kdy se návrh nejprvevypracoval na ministerstvu,a pak se předložil jako jedinýmožný, byl nešťastný.

Budete například škrtat ambulance, jak navrhovala Součková?

Jakékoli škrtání nechci v tuto chvíli rozebírat. Kdybych nyní řekl, že se něco zvýší, sníží, že se někde zruší půlka nemocnice, byly by to jen výstřely do prázdna.

Musíme vyjít z představy, jak by vůbec péče o pacienty měla vypadat. Rád bych si proto popovídal s odbornými společnostmi o tom, jaký by byl optimální stav a jak to ve skutečnosti u nás se zdravotní péčí vypadá. Až na základě toho lze říci, čeho máme moc a čeho máme málo. Kde má být kolik lůžek a ambulancí. Nemá smysl rozhodnout od zeleného stolu a říci: Tu o dvacet procent lůžka v nemocnicích seškrtejte a tam přidejte.

Spoluúčast? Neprojde

Počítáte s vyšší spoluúčastí?

V programovém prohlášení vlády je uvedeno, že se v tomto volebním období nebude zvyšovat. Kdybychom chtěli programové prohlášení změnit, nejspíš bychom museli požádat jako vláda o důvěru. Tomu ale nevěřím.

DÁLE ČTĚTE:
Klaus jmenoval Kubinyiho ministrem zdravotnictví
Kubinyiho názory? Neznám
Lékaři odchod Součkové vítají
Součková: Premiér podlehl různým tlakům a nejednal férově

Říkal jste, že se budou muset šetřit peníze uvnitř zdravotnictví. Jak? Co pro to uděláte?

Musíme shromáždit všechny informace o tocích peněz ve zdravotnictví. A musíme to udělat hodně do hloubky. Na vstupu jsou peníze ze všeobecného zdravotního pojištění, které vnucujeme občanům zákonem. Proto bychom se měli postarat i o to, abychom jim vystavili účet: za co, jak a proč se jejich peníze utratily.

Vaše předchůdkyně prosazovala preventivní prohlídky a sankce pro ty, kteří na ně nebudou chodit. Sázíte i vy na větší prevenci před následnou léčbou nemocí?

Ano. To je zcela zásadní věc. U nás jde odhadem 99 procent všech peněz až na následnou léčbu. Více se proto musíme zaměřit na prevenci. Ale je zase otázka, jak to uděláme. Měli bychom najít účinný způsob, jak utratit peníze, aby populace žila zdravější život, v lepším životním prostředí.

Můžeme čerpat inspiraci například z Evropské unie či USA, kde zavádějí opatření proti kouření. Na prevenci bychom ale určitě měli dávat více peněz než dosud.

Hoří celé zdravotnictví

Který z problémů českého zdravotnictví je podle vás nejpalčivější?

Hoří všechny. Nejsou to jednotlivé požáry, které lze uhasit samostatně dílčími opatřeními. Nelze říci, tady je největší oheň, tak ho teď uhasíme. Je potřeba problémy zdravotnictví řešit komplexně.

Musíme říci, kolik máme peněz, jak se mají použít, jak se s nimi má zacházet. Vyřešit musíme i to, k čemu je dobré ministerstvo, zdali ho nemáme zrušit a nechat jen pojišťovny, zdali do zdravotnictví mají více mluvit kraje.

Nelze vypíchnout jediný problém, říci o něm, že je důležitý, a osamoceně ho vyřešit.Nyní jsou například problémy s platy lékařů. Jakmile s nimi něco uděláte, začnou zítra stávkovat lékárníci. Tak budete muset řešit jejich problémy. Pak ale začnou třeba potíže s dodávkami léků a stavební firma vám oznámí, že nedostala peníze na dostavbu nemocnice. Do toho vám volá nějaká babička, že ji odmítli ošetřit. Celé zdravotnictví je začarovaný kruh. A proto se musí řešit komplexně.

Návrh na balené koblihy byl skutečně nešťastný

Do konce volebního období ale zbývají jen dva roky, stihnete změny prosadit? Přiblíží se volby a preference jsou mocné…

Ohlížet se na to, zda preference budou o tři procenta vyšší nebo nižší, nemá smysl. Pokud bych dbal na politickou popularitu, tak nakonec nenavrhnu nic.

Budu proto dělat to, co je podle mě správné. Politická kariéra není to, co bych preferoval. Když neuspěji, vrátím se do zdravotnictví.

Pokud jsou problémy tak velké, neměl byste se dohodnout na rozumném kompromisu se všemi - i opozičními - stranami?

To zcela určitě. Těžko ale najdeme společnou řeč třeba s občanskými demokraty, když chtějí řešit problémy volnou konkurencí a radikálním zvýšením spoluúčasti.

V každém případě s nimi budu komunikovat. Ale nevidím moc reálně, že se dohodneme.

Dočkají se od vás nejen občanští demokraté, ale i ostatní Češi podobných návrhů, jako byly balené koblihy paní Součkové?

Ty koblihy byly skutečně nešťastná věc. Byla to úplně okrajová prkotina, která ale naštvala lidi.

Takže pokud se nějaký podobný požadavek objeví například ze strany Evropské unie, tak si budeme muset sednout a popřemýšlet, jestli je takové opatření skutečně nutné. A pokud ano, tak to lidem budeme muset rozumně vysvětlit.

Aleš Vojíř, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?