Kubinyi: Řízení s Diag Human chceme obnovit, víc nelze říct

4. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví chce navrhnout obnovu řízení ve sporu českého státu s firmou Diag Human. Uvedl to ministr Jozef Kubinyi, který tak potvrdil středeční informaci předsedkyně sněmovní vyšetřovací komise ke kauze Diag Human Hany Šedivé...


PRAHA -

Šéfka komise i někteří její další členové tvrdí, že mají v rukou dokumenty, které šance státu ve sporu zvyšují. Podle televize Nova je Šedivé předali zástupci společnosti Novo Nordisk na pondělní schůzce v Dánsku.

Kubinyi ale jakékoli další podrobnosti k případu nechtěl sdělit s tím, že by to neprospělo pozici České republiky.

Šedivá neví, zda nová fakta mohou vývoj kauzy úplně zvrátit, v každém případě by ale prý mohla sehrát pro republiku kladnou roli - aspoň co se týká výše náhrady škody.

„Považuji za reálné, že se vývoj té kauzy zvrátí,“ řekl ve středu místopředseda komise Milan Cabrnoch (ODS). Středeční vyjádření Šedivé v České televizi (ČT) naznačilo, že nový dokument by mohl ukazovat na údajnou neserióznost Diag

Human, a tedy i na to, že výroky exministra zdravotnictví Martina Bojara firmu nepoškodily.

Z informací ČT vyplynulo, že nově objevený, údajně německy psaný dokument, potvrzuje, že firma NovoNordisk odmítla další spolupráci s Diag Human nikoli na základě Bojarova dopisu, ale proto, že Diag Human Nordisku dlužila peníze. Podle dnešních informací televize šlo o 12 milionů korun.

Šedivá se svou asistentkou převzala podle Novy dokumenty na pondělní utajené schůzce na českém velvyslanectví v Kodani. Představitelé firmy se české straně údajně ozvali před pár týdny po vzájemné korespondenci.

„Zástupci parlamentní komise byli úplně prvními Čechy, kteří s námi v celé kauze jednali,“ řekl Nově viceprezident firmy Mike Rulis. Podle Kubinyiho je podivné, že se s Nordiskem žádný z právníků, kteří ve sporu zastupovali stát, do té doby nespojil.

Ministerstvo odpoledne vydalo jen třířádkové stanovisko. Mluvčí Aneta Kupková v něm sdělila, že úřad nebude zveřejňovat žádné podrobnosti. „Nové skutečnosti jsou pro ministerstvo důvodem k optimismu,“ uvedla bez upřesnění. Kubinyi dnes

připustil, že středeční únik informací o existenci nových údajů ho rozladil.

Společnost Diag Human usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém vyjádření tehdejšího ministra Bojara z obchodu sešlo.

Za poškození dobrého jména už musela vláda společnosti Diag Human zaplatit 326,6 milionu korun. Firma žádá další peníze jako náhradu za obchodní ztrátu, hovoří se o miliardách. Dosud o možném obratu sporu ve prospěch státu mluvila hlavně bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD).

O zastupování ministerstva v případě soudního sporu není zatím rozhodnuto. Vedoucí oddělení komunikace Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Izabela Filová řekla, že úřad dosud dokumentaci k případu neobdržel.

„Posun v případu je zatím v tom, že se sešlo vedení úřadu s ministerstvem. Upozornili jsme, že naši právní zástupci by potřebovali prostudovat spis ke sporu státu s firmou Diag Human, aby rozhodli, zda náleží do jeho pravomoci,“ řekla.

Dosud zastupoval stát brněnský právník Zdeněk Nováček. K 31. květnu ministr jeho právní zastupování ukončil. Ministerstvo má však jen jednu ze dvou smluv, které s Nováčkem uzavřela Součková.

Kubinyi připustil, že stát může kvůli této smlouvě přijít o další miliony. Nováčkovi totiž zaručuje dalších deset milionů v případě, že s ním ministerstvo ukončí polupráci. Podle ČT je možné, že se advokát bude o tuto částku soudit.

„Smlouva, která byla údajně uzavřena 24. září 2003, není na ministerstvu evidována, tudíž nebyla právnímu odboru nikdypředána,“ řekla Kupková. V originálním vyhotovení má ministerstvo pouze smlouvu o poskytování právních služeb, která byla uzavřena 2. června 2003 a v níž byla sjednána časová odměna

2000 korun za každou započatou hodinu.

Nováček bude podle mluvčí v nejbližších dnech vyzván, aby ministerstvu poskytl originál chybějící smlouvy a aby vydal částku, kterou si podle ministerstva účtoval neoprávněně.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?