Kuřáky cigaret čeká čím dál těžší život

24. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na kuřáky v řadě zemí čekají drastické restrikce. Španělé chtějí odstranit automaty na cigarety, v New Yorku platí zákaz kouření takřka ve všech restauracích, Norsko chystá tento zákaz po celé zemi...


Miliardu lidí, kteří podle údajů Světové zdravotnické organizace, propadli kouření, zřejmě nečeká žádná bezproblémová budoucnost.

Totéž by mohlo platit i o výrobcích cigaret a jiných druhů kuřiva. V řadě zemí světa se v poslední době silně zaktivizovali bojovníci proti kouření - a dosáhli relativních úspěchů.

Mnohde se tedy chystají až drastické restrikce. Kouření začíná být vnímáno jako nebezpečí srovnatelné s narkomanií. Proto WHO právě nyní usiluje o celosvětovou dohodu o podstatném omezení kouření.

Tabák zabíjí pět miliónů lidí ročně

„Loni tabák zabil 4,9 miliónu lidí. Je to mnohem víc, než se odhadovalo před dvěma lety. Skóre zvyšují zejména rozvojové země. Když nic neuděláme, ve 20. letech tohoto století bude ročně vinou kouření umírat 10 miliónů lidí, z toho víc než 70 procent v méně rozvinutých oblastech,“ zdůvodňuje nutnost tažení proti kuřáctví Luis Felipe de Seixas Corrza, brazilský velvyslanec ve Světové zdravotnické organizaci, jenž předsedá mezivládní komisi pro přípravu celosvětové antitabákové konvence.

Text projednávají delegáti členů WHO v Ženevě právě v těchto dnech, k přijetí bude předložen v květnu.


PLATNÉ A CHYSTANÉ RESTRIKCE V NĚKTERÝCH ZEMÍCH
USA: v řadě států platí zákaz kouření na všech pracovištích, v New Yorku se navíc nesmí kouřit ani v restauracích

Itálie: parlament odhlasoval zákaz kouření ve většině veřejných míst

Norsko: chystá nejpřísnější normu na světě: absolutní zákaz kouření ve všech restauracích i barech, a to ve všech jejich částech.

Irsko: vláda plánuje zákaz kouření v irských hospůdkách

Jsou už i státy, kde se uvažuje o absolutním zákazu kouření a žvýkání tabáku (Bhútán), což je samozřejmě záležitost spíše ojedinělá. Jinde ale systematicky zpřísňují zákazy reklamy na tabákové výrobky, v dalších zemích zase zužují prostory, v nichž se může tento druh narkomanie provozovat.

„Společensky nežádoucí jev“

V Evropské unii patří mezi největší kuřáky Řekové, Španělé a Italové. Ve Španělsku tabáku holduje 13 ze 40 miliónů obyvatel. Vláda se letos rozhodla pro postupná protikuřácká opatření.

„Musíme v lidech vypěstovat povědomí, že kouření je společensky nežádoucí,“ upozornil katalánský radní Xavier Pomes, když prosazoval nový zákon.

Podle něj obchodníci budou moci být napříště trestáni za prodej kuřiva mladistvým do osmnácti let. A do roku 2007 musejí odstranit cigaretové automaty z míst přístupných nezletilým.

Podle italského ministerstva zdravotnictví kouří nyní asi pětina Italů - kolem 12 miliónů lidí.

Od roku 1970 se jejich počet zvýšil o třetinu a vláda to chce během deseti let opět podstatně snížit.

Začátkem letošního roku italský parlament odhlasoval zákaz kouření ve většině veřejných míst a navrhl změnu zákona tak, aby pokutu za neuposlechnutí zákazu neplatili jen kuřáci jako dosud, ale také podniky, které by respektování zákona nekontrolovaly.

Sankce mohou jít až do výše 2300 dolarů (70 tisíc Kč) a mohou se zdvojnásobit, je-li v blízkosti přistiženého těhotná žena nebo dítě.

Už loni pak byl v Itálii přijat zá kon zakazující tabákovou reklamu v televizi, filmu a na billboardech a zvyšující daně z cigaret o deset procent. O dalších deset procent se daň zvyšuje od letoška.


CO DĚLÁ NIKOTIN S TĚLEM:
Mozek: mrtvice, chemické změny

Ústa a krk: rakovina rtů, úst, hltanu a hrtanu

Srdce: zeslabení tepen, riziko infarktu

Hruď: rakovina jícnu

Plíce: rakovina, rozedna, astma, chronické nemoci

Játra: rakovina

Břicho: žaludeční vředy, rakovina žaludku, slinivky, tlustého střeva, výdutě tepen

Ledviny a močový měchýř: rakovina

Mužské pohlavní orgány: nízká kvalita spermatu, impotence

Ženské pohlavní orgány: rakovina děložního čípku, neplodnost

Dolní končetiny: sněť v důsledku krevní sraženiny

Amerika i proti dýmu v parku

V USA už v řadě států platí zákaz kouření na všech pracovištích. Kuřáci nesmějí ani postávat před vchodem do budov, aby tam nekazili vzduch.

V New Yorku prosadil starosta Michael Bloomberg zákaz kouření nejen na pracovišti, ale i takřka ve všech barech a restauracích, přes námitky majitelů, že to omezuje jejich práva, poškodí turistický ruch a sníží tržby.

Kouřit se bude smět jen ve speciálně větrané místnosti, do níž nebudou muset chodit zaměstnanci či v soukromých klubech.

Starosta argumentoval tím, že osmihodinový pobyt zaměstnanců v zakouřeném prostředí má stejný efekt, jako by sami vykouřili půl krabičky cigaret. V Los Angeles se zakazuje i kouření v městských parcích a všude, kde si hrají děti.

Evropa: nejtvrdší bude asi Norsko

Návrhy na podobné zákazy se množí i v Evropě. Nejpřísnější normu na světě chystá Norsko.

Schválí-li ji letos parlament, měl by v Norsku od 1. ledna 2004 platit absolutní zákaz kouření ve všech restauracích i barech, a to ve všech jejich částech.

Už nyní platí v Norsku jako v dalších skandinávských zemích zákaz kouření na úřadech a v prostředcích veřejné dopravy.

Naopak Německo zatím antikuřácké tažení spíš sabotovalo. Spolu s Británií hlasovalo proti unijnímu zákazu tabákové reklamy v tisku, rozhlase a na internetu od srpna 2005 a zatím nepodpořilo ani iniciativu na přijetí první celosvětové antitabákové smlouvy, kterou by WHO mohla schválit už letos v květnu jako rámec k národním zákazům.

Německá vláda je nicméně vystavena tvrdému tlaku ze strany nemocenských pojišťoven a aktivistů organizací proti kouření.


ÚMRTÍ VE SVĚTĚ
CELKEM V ROCE 2002 = 4,2 miliónu
Vyspělé země: ženy = 0,5 milionu, muži = 1,6 milionu

Rozvojové země: ženy= 0,3 muži = 1,8 milionu

VÝVOJ V LETECH 1950 až 2000
Vyspělé země:
1950 - 0,3 milionů

1976 - 1,3 milionů

2000 2,1 milionů
Rozvojové země
1950 - zanedbatelné

1976 - 0,2 milionů

2000 - 2,1 milionů

HELENA LANDOVSKÁ, Právo, 24.2.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?