Kurkumin brání onemocnění jater u krys

28. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kurkumin, látka obsažená například v curry koření, dokázal u krys zastavit změny vyvolané nadměrným požíváním alkoholu. Finští a američtí vědci o tom informovali v časopise American Journal of Physiology...


– Gastrointestinal and Liver Physiology (vol. 284, p. 321).

O kurkuminu se již ví, že obsahuje antioxidanty a má i jisté protirakovinné účinky. „Kurkumin je bezpečný a může ochránit játra při nadměrném požívání alkoholu – ale prokázáno to bylo jen u myší,“ řekl pro internetový server New Scientist Kalle Jokelainen, člen výzkumného týmu z Centrální nemocnice Helsinské univerzity. „Dávky kurkuminu, které jsme používali při experimentech, byly mnohem vyšší, než množství, které se běžně používá při vařejí pokrmů,“ dodal.


Související odkazy:
U.S. Institutions Studying Turmeric and Curcumin

Vědci krmili krysy rybím olejem s etanolem a dextrózou po dobu čtyř týdnů. Takto krmené krysy měly v játrech zvýšené množství tuku, záněty a nekrózy. U krys, které zároveň užívaly i dávky kurkuminu, se tyto změny na játrech neprojevily.

Podle Jokelainena kurkumin nějakým způsoben blokuje aktivaci molekuly zvané nukleární faktor kappa B (NFkB). Tato molekula spouští řetězec reakcí vedoucích k zánětu a buněčné smrti. NFkB může být aktivován například radiací, tepelným šokem nebo bakteriálními endotoxiny.

„Pokud pijete hodně alkoholu, vaše střeva nepracují dobře, endotoxiny ze střevních bakterií se z nich dostávají do krevního řečiště a jsou zachyceny v játrech. Játra endotoxiny odbourají, ale za cenu toho, že se v nich aktivuje NFkB, který způsobuje onemocnění jater.“

Vědci však upozorňují, že výsledky jejich studie neznamenají, že lidé, kteří budou konzumovat vysoká množství curry koření, mohou v klidu holdovat alkoholu. Jediným řešením, jak předejít onemocnění jater, je snížení dávek alkoholu na minimum nebo abstinence.

Kurkumin se získává s rostliny Curcuma longa z čeledi zázvorovitých. Její kořen obsahuje světle žlutou substanci zvanou turmerik, která se skládá z kurkuminu a dalších kurkuminoidů. Turmerik se již po staletí používá v lidovém čínském léčitelství.

(mka), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?