Kutná Hora odmítla zaplatit 120 milionů za závazky nemocnice

18. 3. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Kutnohorská radnice odmítla zaplatit 120 milionů korun, které po ní žádá insolvenční správce v souvislosti s převodem kutnohorské nemocnice z města na kraj.


Správce nyní chystá žalobu na město i na kolínskou nemocnici, která kutnohorské zařízení provozuje, řekl novinářům starosta Ivo Šanc (Šance pro Kutnou Horu).

Když kraj loni převzal zadluženou nemocnici od města, získal tím nemovitosti v nemocničním areálu a další majetek. Dluhy však údajně zůstaly nesplaceny. Společnosti Nemocnice Kutná Hora, jež zdravotnické zařízení provozovala, totiž ukončila činnost a stala se z ní jen prázdná slupka. V současnosti je v konkurzu. Mezi věřiteli byly i velké firmy, například Česká pošta nebo společnost T-Mobile.

Šanc uvedl, že zástupci města se s insolvenčním správcem sešli, ale k dohodě nedospěli. Podle znaleckého posudku vznikla škoda 120 milionů tím, že byl podnik zlikvidován. Město to rozporuje, podle něj je tato částka mimo reálnou výši závazků nemocnice.

„Insolvenšní správce připravuje nějaké žaloby. My jsme samozřejmě odmítli tu platbu 120 milionů korun. Nyní se čeká, jak bude insolvenční správce žaloby formulovat a na koho budou směřovány,“ dodal starosta.

Kutnohorskou nemocnici dříve provozovala společnost Medistyl-Pharma, která měla také zájem o její koupi. Poté ale Středočeský kraj městu nabídl, že zdravotnické zařízení převezme. Medistyl-Pharma se kvůli tomu začala obávat o další podnikání v Kutné Hoře a nemocnici městu vrátila. Převod nemocnice na kraj pak schválili krajští i městští zastupitelé.
khj jpt

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?