Kutnohorské nemocnici hrozí personální krize

23. 3. 2009 9:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Městské nemocnici v Kutné Hoře hrozí personální krize. Několik lékařů oznámilo svůj záměr odejít. Reagovali tak na rozhodnutí zastupitelů, kteří dali vedení města mandát jednat o převodu zdravotnického zařízení pod Středočeský kraj. A lékaři se kvůli tomu obávají o svou budoucnost...


To, zda v nemocnici zůstanou, se musí vyřešit do týdne, řekl ČTK jednatel společnosti Nemocnice Kutná Hora Martin Suchánek.

„Lékaři si dali podmínky, za nichž jsou ochotni zůstat v nemocnici. Je to především garance toho, že bude zdravotnické zařízení fungovat i nadále v plném rozsahu jako dosud,“ dodal. Výpověď podle něj podali čtyři lékaři, další dva, kteří zvažují odchod, v nemocnici pracují teprve krátce a jsou ještě ve zkušební době. Podle Suchánka mají všichni mezi odborníky velmi dobré jméno a i po lidské stránce jsou velice erudovaní a schopní. „Jako ředitel ale chápu, že pokud jim nemůžu dát dlouhodobější jistotu, že je to pro ně těžké říci, že zůstanou,“ uvedl.

Mezi těmi, kteří oznámili záměr odejít, patří například primář chirurgie Jaroslav Vedral nebo primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Pavel Kopelent. Jejich argumenty jsou prakticky stejné - v případě převedení nemocnice pod kraj prý nejsou schopni garantovat rozsah péče, který nyní poskytují. Vedral kvůli tomu dočasně zastavil i plánované operace, protože chce mít jistotu, že pacienty, které odoperuje, také sám doléčí.

Kutnohorská nemocnice zaměstnává 275 lidí a má 219 lůžek v oborech chirurgie, interna, gynekologie, JIP a v léčebně dlouhodobě nemocných. Do minulého týdne ji provozovala společnost Medistyl-Pharma, která měla také zájem o její koupi. Na začátku roku ale městu nabídl Středočeský kraj, že zdravotnické zařízení převezme.

Slíbil, že zachová rozsah poskytované péče, případně znovu otevře porodnici a dětské oddělení. Medistyl-Pharma se ale kvůli tomu začala obávat o další podnikání v Kutné Hoře, rozhodla se proto pro radikální řešení a nemocnici městu vrátila. Zastupitelé nyní dali vedení města mandát jednat s krajem o převodu nemocnice.

Medistyl-Pharma převzala provoz kutnohorského zdravotnického zařízení loni v lednu, poté co od města koupila stoprocentní podíl v obchodní společnosti Nemocnice Kutná Hora. Nemovitý majetek zůstal města, za jeho pronájem do roku 2017 se nový provozovatel zavázal dát formou investic 11,3 milionu korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?