Kutnohorskou nemocnici chtějí pronajmout

4. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kutnohorskou nemocnici chce radnice pronajmout. Cílem razantní změny je zlepšit hospodaření ústavu. Firmu, která bude ochotná provozovat v zařízení nadále zdravotnické služby, hledá město ve výběrovém řízení. První dva zájemci se už na radnici přihlásili...


Kutná Hora - Kutnohorskou nemocnici chce radnice pronajmout. Cílem razantní změny je zlepšit hospodaření ústavu. Firmu, která bude ochotná provozovat v zařízení nadále zdravotnické služby, hledá město ve výběrovém řízení.

Rozhodnutí týkající se pronájmu špitálu, který slouží zhruba padesáti tisícům lidí, se na úterním zasedání zastupitelstva rodilo jen velmi těžko.

Členové samosprávy ho schvalovali nadvakrát. Zastupitelé původně hlasovali o návrhu, aby město samo založilo akciovou společnost, jež by nemocnici provozovala. Nově zřízenou organizaci však město hodlalo využít pouze tehdy, když by se ve výběrovém řízení nenašel jiný vhodný zájemce.

„Abychom měli v případě, že by se nepodařilo dohodnout dobré podmínky a najít dobrého nájemce, připravenou variantu, která by umožnila provozovat zdravotnické zařízení tak, aby nebylo ztrátové,“ vysvětlil místostarosta města Bohumil Dvořák.

Jako akciová společnost by nemocnice nemusela například odměňovat zaměstnance podle nedávno zavedených tarifů schválených vládou. Tím by na mzdách ušetřila značné množství peněz.

Aby existence nemocnice nebyla ohrožena ani v situaci, že by akciová společnost zbankrotovala, fungovala by nadále i původní organizační forma, tedy nemocnice jako příspěvková organizace.

„V případě, že by akciovka hospodařila špatně, nemocnice by nezanikla a mohla by fungovat dál jako příspěvková organizace,“ uvedl starosta Ivo Šalátek. Pro pacienty by změna neměla znamenat žádný převratný rozdíl.

„Jedná se pouze o to najít z hospodářského hlediska variantu, která pro město bude nejvýhodnější, a aby přitom město mělo situaci pevně v rukách,“ doplnil radní Jaroslav Benada.

Původní záměr města však zastupitelé smetli ze stolu, pro hlasovalo jen 12 členů samosprávy. Starosta poté vyhlásil přestávku a pozval zastupitele k jednání za zavřenými dveřmi.

V novém hlasování zvedlo ruku pro vyhlášení výběrového řízení na pronájem nemocnice 21 zastupitelů.

O zakládání akciové společnosti nakonec samosprávci hlasovat nemuseli, podobné usnesení totiž přijali již v roce 1996. První zájemce o kutnohorskou nemocnici už radnice má. Jsou jimi pražská firma WMT Prague a společnost Mediterra.

SLÁVKA SKLÁŘOVÁ, Kutnohorský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?