Kvalifikovaní lékaři v metropoli chybějí

9. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedostatek kvalifikovaných lékařů má Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem. Její vedení se sice snaží lákat je na různé výhody, doktorům se ale do krajské metropole nechce...


Ústí nad Labem - nebo odtud po nějaké době odcházejí.

„Pro lůžkové oddělení naší části nemocnice bychom potřebovali obsadit asi osmnáct volných míst lékařů,“ tvrdí mluvčí nemocnice Kamila Němcová. Provoz nemocnice tím ale podle ní ohrožen není, protože nedostatek lékařů se zvládá pomocí přesčasů a pohotovostních služeb. „Máme zhruba tři sta lékařů, takže osmnáct není nijak dramatické číslo,“ řekl ředitel Jiří Madar.

Za nedostatek lékařů podle něho může situace v českém zdravotnictví.

„Některých lékařů je nedostatek v celé republice. My se navíc potýkáme s tím, že když se mladý lékař u nás zapracuje a získá praxi, odchází. Buď do Prahy nebo do privátu. A my opět musíme shánět nové zaměstnance,“ vysvětlil Madar současný stav.

Podle Němcové při masívním náboru, který v posledních měsících nemocnice udělala, a to i na Slovensku, se přihlásilo jedenasedmdesát lékařů. „Od září nastoupilo dvanáct nových, z toho pět ze Slovenska. Od devátého září nám litoměřický úřad práce schválil dotaci pro lékaře - absoloventa, který nastoupí na oddělení ortopedie,“ popsala personální úspěchy.

Některé, především zkušené doktory, nemocnice láká i na řadu výhod. K nejčastějším patří ubytování. „V poslední době v této oblasti máme velmi dobrou spolupráci s městem, od kterého máme asi deset bytů. Ale i na ubytovně lékařům poskytujeme nadstandartní ubytování ve vybavených dva plus nula,“ uvedl Madar.

Podle zástupce hejtmana Miroslava Řebíčka se situací, kdy lékaři nechtějí do nemocnice na severu Čech, nemůže krajský úřad nic dělat, ačkoli mu patří. „Kraj je zřizovatelem Masarykovy nemocnice, ale veškeré personální otázky jsou věcí ředitele a mi do nich nezasahujeme. Ale je překvapující, že sem lékaři nechtějí. Až bude příští rok dokončen nový areál nemocnice, půjde o nejmodernější zdravotnické zařízení nejen v kraji, ale i v jeho dalekém okolí,“ uvedl.

TOMÁŠ PRCHAL, VÍT LUKÁŠ, Severočeské noviny, 9.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?