Kvalita domácí péče neutrpí

7. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Agentura domácí péče zajišťuje zdravotní a ošetřovatelskou péči. Veškeré služby jsou poskytovány pouze na doporučení příslušných praktických lékařů a jsou hrazeny pojišťovnou...


Liberec - S nedostakem finančních prostředků určených na některá plánovaná vydání se bude letos potýkat Agentura domácí péče liberecké nemocnice. Dotace, které jí každoročně uděloval Magistrát města Liberce v letošním roce agentura nezíská.

„Plánovali jsme obnovit vozový park nákupem alespoň jednoho auta, a také bohužel už nebude možné v takové míře nakupovat například speciální obvazový materiál,“ sdělila vedoucí sestra Agentury domácí péče Eva Knotková.

Rozsah služeb agentury, jež působí při liberecké nemocnici se měnit nebude.

„Nepřiznání dotace rozhodně nebude mít vliv na kvalitu odvedené práce našich zdravotních sester,“ doplnila Eva Knotková. V roce 2001 se zvedl počet návštěv zdravotních sester v domácnostech o 1 157, počet výkonů byl zaznamenán o 2 845 více a bylo nutno přijmout jednu sestru navíc.

Agentura domácí péče zajišťující zdravotní a ošetřovatelskou péči pacientům všech věkových kategorií, působí při liberecké nemocnici už od roku 1992. Veškeré služby jsou poskytovány pouze na doporučení příslušných praktických lékařů a jsou hrazeny pojišťovnou.

Agentura zaměstnává celkem osm zdravotních sester a jejich náplní je péče většinou o chronicky nemocné či o pacienty v pooperačních a poúrazových stavech.

„Bohužel přibývá pacientů s duševními poruchami, jako je demence, dezorientace či poruchy paměti. Takoví lidé by potřebovali permanentní péči, kterou my zastat už nemůžeme. Řešením by byl denní či týdenní stacionář,“

upozornila vedoucí sestra a dodala, že agentura rovněž poskytuje své služby i devíti pacientům domácí hospicové péče.

LENKA MARKOVIČOVÁ, Liberecký den, 7.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?