Kvalita navzdory rezervám?

10. 6. 2013 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelé nemocnic se obávají zhoršení kvality a dostupnosti zdravotnické péče. Většina z nich přitom vidí možnosti, jak kvalitu a dostupnost zlepšit. Zároveň polovina z šéfů nemocnic přiznala, že jimi řízené instituce nehospodaří efektivně, s čímž všemi hlasy souhlasí i zdravotní pojišťovny.


Vyplývá to z pravidelného výzkumu společností HealthCare Institute a Ipsos, jehož se zúčastnilo 68 nemocnic a čtveřice pojišťoven.

„Ředitelé nemocnic si uvědomují rezervy uvnitř svých organizací, nejčastěji uvádějí vzájemnou komunikaci personálu, komunikaci směrem k pacientům, vnímají také rezervy v oblasti zlepšení mzdových podmínek. Ředitelé zdravotních pojišťoven zase vidí v nemocnicích velký potenciál v úsporách výdajů na léky a zdravotnické prostředky, větší efektivitě práce a také v restrukturalizaci skladby lůžek,“ řekl Daniel Vavřina, předseda HealthCare Institute.

Zástupci obou táborů se shodují v tom, že je nutné zefektivnit celý český zdravotnický systém, například uvážlivějším nákupem a financováním nových technologií a specializovaných špičkových pracovišť. U dalších opatření se však někdy rozcházejí.

Podle šéfů nemocnic by systému pomohlo, kdyby vzrostly platby za státní pojištěnce a zároveň by se eliminovalo zneužívání péče. Ředitelé pojišťoven sázejí spíše na změny v rozsahu lůžek a ve struktuře zdravotních služeb a jejich regionálním rozložení. I přes jisté nedostatky a obavy považují obě skupiny tuzemské zdravotnictví za kvalitní.

Většina ředitelů nemocnic a všichni ředitelé pojišťoven se také přiklání k tržnímu principu organizace systému zdravotnictví, tedy vyšší participaci pacientů, možnosti připojištění, rozlišení standardní a nadstandardní péče a zároveň větší konkurenci zdravotních pojišťoven.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?