Kvůli Filipově kauze vystoupil bývalý senátor z ČSSD

10. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř všichni oslovení sociální demokraté chtějí nechat ministrovi zdravotnictví Jozefu Kubinyimu čas, aby obhájil odvolání Karla Filipa z postu ředitele IKEM. Přesto ze stranických řad zazněla i kritika. Asi nejostřeji se zachoval lékař a zastupitel v Novém Boru, bývalý senátor ČSSD Miroslav Coufal...


PRAHA - Téměř všichni sociální demokraté, které Právo o víkendu oslovilo, chtějí nechat ministrovi zdravotnictví Jozefu Kubinyimu čas, aby obhájil odvolání Karla Filipa z postu ředitele IKEM. Přesto ze stranických řad zazněla i kritika.

Asi nejostřeji se zachoval lékař a zastupitel v Novém Boru, bývalý senátor ČSSD Miroslav Coufal. Ten už v pátek rozeslal SMS, v níž uvedl, že míra jeho trpělivosti přetekla.

„Odvolání ředitele IKEM bylo posledním signálem k odchodu z ČSSD. Karla Filipa znám od mládí jako křesťana a slušného člověka. Nebudu v jedné straně s těmi, kteří ho odvolávají. Zároveň odstupuji ze zastupitelského klubu ČSSD v Novém Boru.“

Jaroslav Foldyna, předseda ústecké krajské ČSSD, vidí odvolání ředitele IKEM v souvislosti s celkovými vážnými problémy zdravotnictví jako podružnou záležitost.

„Velice si ale vážím Mirka Coufala a věřím mu. Pan ministr by se místo řešení zásadních věcí neměl věnovat okrajovým problémům. Nemohu ale posoudit, zda bylo odvolání ředitele IKEM správné či nesprávné,“ podotkl Foldyna.

Šéfka zdravotního a sociálního výboru Sněmovny Milada Emmerová uvedla: „Vím, že je potřeba jednat rázně, ale to mi připadá hodně urychlené.“ Dodala, že potřebuje situaci vysvětlit.

Šéf karlovarské krajské soc. dem. Jakub Pánik řekl: „Většině soc. dem. ministrů zdravotnictví se vyčítalo, že jen plují na hladině a neponoří se do problémů.

Každý přitom ví, že resort potřebuje razantní kroky. Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi má naši plnou podporu a měl by se mu nechat čas hájení. Myslím si, že ví, co dělá.“

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?