Kvůli horku omdlévají senioři

17. 7. 2010 8:48
přidejte názor
Autor: Redakce
Horké počasí trápí především starší a nemocné lidi. Ke kolapsům zapřičiněným vysokými teplotami vyjíždějí častěji i záchranáři na Klatovsku.


„Točí se mi hlava a také omdlévám. Vedro snáším těžko, mám totiž cukrovku,“ popsala své problémy za horkého počasí uživatelka Domova pokojného stáří Naší Paní v Klatovech Marie Polenová. „Ve vedru se mi špatně dýchá. Když je mi nejhůř, musím brát léky, protože mám nemocné srdce. Nejradši jsem tady v pokoji, kde je chládek,“ dodala její spolubydlící ,devadesátiletá Růžena Pilná

Více výjezdů

Kvůli horkému počasí častěji vyjíždí i záchranná služba. „Zaznamenali jsme zvýšený počet výjezdů ke kolapsům o 10 až 15 %. Tyto problémy mají především nemocní lidé starší věkové kategorie,“ potvrdil situaci na Klatovsku vedoucí lékař operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Jiří Růžička.

„Lidé mají potíže v souvislosti s jejich nemocemi a horké počasí jim je ještě zhoršuje. Většinou mají oběhové potíže, špatně se jim dýchá, mají závratě i omdlévají. V poslední době se nám ale nestalo, abychom kvůli horku museli někoho transportovat do nemocnice,“ uvedla vrchní sestra Domova pokojného stáří Naší Paní Lenka Bauerová.

I starší lidé mají své metody, jak si vysoké teploty zpříjemnit. „Pobýváme na zahradě pod lípou v chládku a také každý den chodíme na zmrzlinu, někdy i dvakrát. Posedíme tam a je nám pak lépe,“ sdělila obyvatelka domova Růžena Černá. „Aby mi bylo lépe, snažím se stále pít. Okno máme otevřené i v noci a děláme průvan,“ doplnila Pilná.

„Větráme dopoledne, necháme otevřená okna, dokud to venkovní teploty dovolí. Pak zavíráme okna, stahujeme žaluzie a používáme ventilátory,“ charakterizovala boj s vysokými teplotami vrchní sestra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?