Kvůli moru je v karanténě 160 Kyrgyzů, evakuovali čtyři Čechy

30. 8. 2013 7:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli dýmějovému moru, který se objevil na severu Kyrgyzstánu, byli již čtyři lidé hospitalizováni a 160 dalších je v karanténě. České ministerstvo zahraničí v této souvislosti vydalo varování, ve kterém českým občanům doporučuje, aby své cesty do oblasti přesunuli na pozdější období. V regionu, kde se nákaza vyskytla, se nacházeli i čtyři Češi.


Kvůli uzavření oblasti z důvodu karantény se nejdříve nemohli z místa dostat, nyní jsou ale již v pořádku na cestě do hlavního města, uvedla pro ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Žádný z nich nevykazuje příznaky nemoci.

Kyrgyzské ministerstvo zdravotnictví tento týden oznámilo, že na dýmějový mor, který ve středověké Evropě připravil o život miliony lidí, zemřel patnáctiletý chlapec. Žil v malé horské vesnici na východě země nedaleko hranic s Kazachstánem. Místní úřady ihned celou oblast uzavřely, aby se nákaza nemohla šířit. Uvedly ale zároveň, že riziko epidemie nehrozí. Jak uvedla ruská televizní stanice Russia Today (RT), v karanténě se nyní nachází 162 lidí z vesnice, ve které hoch žil. Do nemocnice byli přijati čtyři lidé, kteří vykazovali určité příznaky nemoci - je mezi nimi i 27letá místní žena a její dvě děti ve věku 12 let a dva roky.

V oblasti uzavřené kvůli karanténě se ocitli i čtyři čeští občané, kteří se obrátili s žádostí o pomoc na zastupitelský úřad v sousedním Kazachstánu (v Kyrgyzstánu Češi ambasádu nemají). Na jejich případ upozornil deník Právo.

„Při dvou neúspěšných pokusech se přesvědčili, že ten prostor nelze snadno opustit. Náš úřad začal řešit, jakým způsobem je možné je evakuovat i s ohledem na to, že jim zbývalo jídlo jen asi na další dva dny,“ popsala pro ČTK mluvčí Černínského paláce Johana Grohová.

„Podařilo se to prostřednictvím zapůjčené helikoptéry ministerstva obrany. Včera dopoledne byli převezeni do nekaranténní oblasti, odkud se pozemní cestou přemístí do hlavního města Biškeku. Žádný z nich prý netrpí příznaky nemoci,“ dodala mluvčí s tím, že již v horském táboře Čechy navštívil místní lékař, který rovněž konstatoval, že nevykazují známé projevy nemoci. Až se vrátí do České republiky, měli by nicméně používat ochrannou roušku a podrobit se specializovanému lékařskému vyšetření. Za svůj převoz vrtulníkem museli Češi na místě kyrgyzskému ministerstvu zaplatit.

Sousední Kazachstán již zpřísnil hraniční kontroly a zároveň vyzval své občany, aby se vyhýbali turisticky oblíbené oblasti kolem jezera Issyk-Kul, kde se nákaza objevila. Čína zase oznámila, že její atleti nepojedou do Kyrgyzstánu na sportovní hry, které se tam konají od 4. do 12. září. Podobný krok zvažuje i Mongolsko. Kyrgyzská vláda se ale brání a obviňuje média ze šíření paniky. „Současná situace v oblasti je pod kontrolou lékařů a epidemiologů. Není důvod se ničeho obávat a zvyšovat napětí mezi místními obyvateli i světovou veřejností,“ uvedl kabinet ve svém prohlášení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?