Kvůli nekontrolovanému výdeji Subutexu ubylo klientů v komunitách

1. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nekontrolovaný výdej drogové náhražky Subutex ubral na začátku letošního roku klienty terapeutickým komunitám. Lék, který nahrazuje narkomanům tvrdé drogy, ale nijak je neomezuje v životě, však problém drogově závislých jenom odkládá...


MĚŘÍN - řekla ředitelka terapeutické komunity Magdaléna Martina Berdychová.

„Když to není doprovázeno kontrolou abstinence a psychoterapií, která je posune dál do léčby, tak to znamená, že jim jenom sníží potíže při shánění drogy, protože část heroinu mají saturovanou touhle dávkou. Musí si shánět míň, jsou v pohodě a nemají žádný tlak, aby šli na léčbu,“ dodala.

Zatímco ještě loni zájemci o léčbu v Magdaléně „stáli fronty“, letos na jaře jich citelně ubylo. V základní komunitě, která má 14 míst, podle Berdychové stabilně chyběli tři klienti. Činnost komunity, která je rozplánována na určitý počet lidí, to pak značně narušilo. Nyní se už ale začala situace zlepšovat, konstatovala Berdychová.

Nedostatek klientů podle ní pocítily všechna terapeutická společenství. Řešil se dokonce i problém, zda nesnížit pomyslný práh a nepřijímat i uživatele drog, kteří nejsou pro tento druh léčby dostatečně motivovaní. „Raději jsme ale měli méně klientů, abychom nesnížili kvalitu programu,“ řekla Berdychová.

Základní podmínkou přijetí klienta do komunity totiž je, že musí být v takovém fyzickém a psychickém stavu, aby léčbu zvládl. „Nemůže brzdit ostatní,“ poznamenala Berdychová.

Od letošního září platí novela zákona o návykových látkách, která lékařům uložila, aby Subutex předepisovali na přísněji kontrolované recepty s modrým pruhem. Tyto recepty si však mnoho lékařů neopatřuje, a tak se snížila dostupnost léku a zvýšila se i jeho cena na černém trhu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?