Kvůli platbám VZP šetří všechny velké nemocnice v Brně

30. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
K mimořádným úsporným opatřením, které nyní zavádí FN Brno, se připojí i další zdravotnická zařízení v jihomoravské metropoli. Nemocnice se totiž obávají důsledků, které pro ně může mít snížení záloh na úhradu nemocniční péče od VZP...


BRNO - K mimořádným úsporným opatřením pro zbytek letošního roku, které nyní zavádí Fakultní nemocnice Brno, se připojí i další zdravotnická zařízení v jihomoravské metropoli.

Nemocnice se totiž obávají důsledků, které pro ně může mít snížení záloh na úhradu nemocniční péče od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Nemocnice hodlají šetřit na všem, pacienti by však neměli opatření pocítit.

VZP podle ředitele brněnské fakultní nemocnice Jana Buriana snížila pro druhé pololetí zálohy za nemocniční péči, aby vyrovnala ztrátu způsobenou odchodem části svých klientů k jiným pojišťovnám. Snížení záloh, umocněné letošním zvýšením platů pracovníků ve zdravotnictví, tak nemocnicím činí starosti.

Jen Fakultní nemocnice Brno tak ve druhém pololetí přijde bezmála o 100 milionů korun.

Bedlivě počítají náklady svého provozu i další nemocnice. I když v míře úsporných opatření se zatím liší, šetřit chtějí všechny. Zatímco Fakultní nemocnice Brno zastavila přijímání nových zaměstnanců, například Nemocnice Milosrdných bratří

nevylučuje ani propouštění těch současných. „I na to může dojít,“uvedl její ředitel Daniel Rychnovský. Šetřit se však bude především v náročnosti provozu.

Podobně je na tom i Fakultní nemocnice U svaté Anny. Zatím s propouštěním zaměstnanců ústav nepočítá, šetřit však hodlá, kde se dá. „Hledáme úspory v telefonních hovorech, ve spotřebě elektrické energie, zastavili jsme plánované stavby a rekonstrukce,“ uvedla mluvčí nemocnice Naďa Kuklínková.

Výši záloh za platbu nemocniční péče si sjednávají pojišťovny s nemocnicemi pro každé pololetí; vyhláškou může situaci ovlivnit i ministerstvo zdravotnictví. Podle Buriana ale nebylo dohodovací řízení mezi nemocnicemi a pojišťovnou úspěšné a ministerstvo žádnou vyhláškou situaci nezjednodušilo.

Ředitel míní, že tak nastala situace, kdy podmínky úhrady zdravotní péče určuje ten kdo má peníze, tedy zdravotní pojišťovna. S tím souhlasí i vedení ostatních nemocnic.

Ředitelé ústavů však chtějí s VZP ještě jednat, věří, že pojišťovna vážnost situace v nemocnicích pochopí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?