Kvůli virovým onemocněním chybějí v Ostravě lékaři i úředníci

14. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Onemocnění dýchacích cest či chřipka, které v těchto dnech řádí v Moravskoslezském kraji, se dostaly už i do nemocnic a na úřady. Vysoká nemocnost komplikuje práci ve všech ostravských nemocnicích...


OSTRAVA - i na ostravském magistrátu. Ten dnes dokonce vyzval občany, aby se s žádostmi o

ověřování listin a podpisů neobraceli na pracovnice magistrátu, ale na městské obvody, krajský úřad či notáře.

S nedostatkem zdravotnického personálu bojuje také Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě, kde chybí asi 20 procent zaměstnanců. Mluvčí nemocnice Štěpán Neuwirth řekl, že přestože je situace vážná, nebylo nutné uzavřít žádné oddělení.

„Řeší se to operativně ze dne na den. Zatím se to daří zvládat, obětavost lidí je velká. Směny se střídají a lidé zaskakují, jak se dá,“ podotkl Neuwirth.

Ve Vítkovické nemocnici Blahoslavené Marie Antoníny v Ostravě chybí z 900 zaměstnanců asi deset procent. V práci není osm lékařů, 20 lidí z obslužného personálu a přes 50 zdravotních sester, ošetřovatelů, sanitářů a laborantů.

Přestože současná situace chod nemocnice neohrožuje, musely být v několika případech jako posily povolány zdravotní sestry v důchodu. „Zejména na interních a chirurgických oddělení se musejí sestřičky navzájem zaskakovat,“ řekla mediální zástupkyně nemocnice Eva Kijonková.


Dětští lékaři ošetří denně až třikrát více pacientů než obvykle.

S onemocněním svých lékařů a sester se musí vypořádat také Městská nemocnice v Ostravě-Fifejdách, kde chybí asi deset procent sester a dvě procenta lékařů. „Vždycky se to musí nějak udělat, ale není to jednoduché,“ uvedla mluvčí nemocnice Marie Dlabalová.

Virové choroby nejvíce zasáhly Ostravsko, Karvinsko a Frýdeckomístecko. Už od minulého týdne se v těchto místech hromadně uzavírají nemocnice, léčebny dlouhodobě nemocných a domovy důchodců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?