Kvůli zpožděným platbám pojišťoven si berou úvěry další nemocnice

3. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajští radní včera nemocnici v Domažlicích povolili úvěr 1,5 milionu korun a nemocnici v Rokycanech pět milionů korun. "Problémy s pojišťovnami trvají pořád a ještě v tuto chvíli nemáme zcela zajištěný výplatní termín 18. prosince...


PLZEŇ - Další dvě nemocnice v Plzeňském kraji si musí vzít úvěry, aby překlenuly dočasnou platební neschopnost, kterou způsobily zpožděné platby od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Krajští radní včera nemocnici v Domažlicích povolili úvěr 1,5 milionu korun a nemocnici v Rokycanech pět milionů korun. Již dříve ze stejného důvodu schválili úvěr 15 milionů klatovské nemocnici, která jej ale nevyčerpala celý, řekl včera ČTK krajský radní pro zdravotnictví Jaroslav Kadlec.

Výrazné prodloužení splatnosti faktur od VZP je podle něj velmi vážný problém ve financování nemocnic. Doba splatnosti je prodloužena o 40 dní, což je spolu s normální splatností faktur asi dvouměsíční zpoždění. „Tím pádem nemocnice naprosto nemají peníze na vyplácení mezd a jsou nuceny žádat o souhlas s úvěry,“ poznamenal radní.

Věří ale, že se úvěry podaří splatit. Od ledna by měly začít fungovat akciové společnosti, které kraj z nemocnic udělal. Staré platby půjdou ale ještě dva až tři měsíce na zůstatkové příspěvkové organizace, jež už nebudou vykonávat žádnou činnost. Na uhrazení úvěrů by to mělo stačit, míní radní.

„Úvěr, který jsme měli, jsme splatili, ale problémy s pojišťovnami trvají pořád a ještě v tuto chvíli nemáme zcela zajištěný výplatní termín 18. prosince,“ potvrdil například zastupující ředitel klatovské nemocnice František Janeček.

Mluvčí VZP Jiří Suttner v listopadu ČTK řekl, že pojišťovnu mrzí situace, kdy její opožděné platby působí nemocnicím problémy. „Ty platby však nebudou bohužel jiné, dokud bude pojišťovna vybírat méně než vydávat. VZP dokáže své výdaje ovlivnit jen z jedné čtvrtiny, kdežto ty zásadní výdaje ovlivňuje ministerstvo zdravotnictví svými vyhláškami. Pojišťovna to sama nevyřeší, dokud se neuskuteční reforma zdravotnictví,“ uvedl Suttner.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?