Lancet: Rajský plyn může způsobovat vážné zdravotní problémy

18. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rajský plyn se stává oblíbenou rekreační drogou. Nadměrné užívání této látky vede k dlouhodobým zdravotním problémům, varují lékaři v časopise Lancet. Časté a dlouhodobé užívání rajského plynu může způsobovat nedostatek vitamínu B 12...


Rajský plyn se stává oblíbenou rekreační drogou. Nadměrné užívání této látky vede k dlouhodobým zdravotním problémům, varují lékaři v časopise Lancet.

Průzkum mezi 1782 univerzitními studenty v novozélandském Aucklandu ukázal, že zkušenosti s rajským plynem má každý osmý student. Tři procenta z dotázaných odpověděla, že tuto látku užívá pravidelně.

Čichání oxidu dusného má halucinační účinky a způsobuje dezorientaci. Látka je přitom snadno dostupná – například ve sprejích se šlehačkou.

Časté a dlouhodobé užívání rajského plynu může způsobovat nedostatek vitamínu B 12 a dočasnou ztrátu motorické kontroly. Lékaři v časopise Lancet uvedli i případ, kdy v důsledku užívání této látky došlo k degeneraci míchy pacienta.

Autoři studie, kteří působí na neurologické fakultě univerzity v Aucklandu, poukázali na to, že ne všechny vzdělávací programy o této látce informují.

„Zjistili jsme, že jen málo studentů ví o tom, že oxid dusný může způsobovat akutní či chronické zdravotní komplikace,“ napsali.


SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Laughing gas 'craze' revealed
The Lancet

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 18.4. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?