Laparoskopie a laser jsou pilířem minimálně zraňující chirurgie

18. 10. 2010 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
K průkopníkům miniinvazivní neboli minimálně zraňující chirurgie v regionu Krnovska a Bruntálska patří Vítězslav Maláč. Tento propagátor laparoskopických operací a jednodenní chirurgie se s tímto oborem seznámil už v roce 1991 v Rakousku, tedy v době, kdy se v Československu laparoskopické výkony ještě vůbec neprováděly a i ve vyspělých zemích byly teprve v začátcích.


Už tehdy si uvědomoval obrovský potenciál metod miniinvazivní chirurgie, která postupně začala pronikat do řady dalších oborů, jako je plastická chirurgie, neurochirurgie, hrudní chirurgie nebo úrazová chirurgie. Praxe přinášela stále další obory medicíny, ve kterých jsou tyto metody užitečné.

„Vše, co lze operovat v místním znecitlivění, se snažím nabízet svým klientům, aby tak nemuseli ležet v nemocnici. Ukázalo se, že skutečně většina pacientů preferuje výkon ambulantní.

Jedná se jak o chirurgii ruky, kdy jsem sbíral zkušenosti na několika pracovištích plastické chirurgie, ale také o různé úpravy jizev a uzavírání defektů po operaci různými posuny a autotransplantacemi tkání. Protože mi opět připadalo, že bych v tomto oboru mohl pokročit dále, začal jsem se zajímat o operace laserem,“ představil svůj obor Vítězslav Maláč, který po stážích v Centru laserové a estetické medicíny v Praze a po získání certifikátu na používání laseru v chirurgii a dermatologii na svém krnovském pracovišti zavedl nové metody.

Zavedl také aplikaci Botoxu anebo implantátu typu Restylan.
„Existuje mnoho druhů laserových operačních přístrojů. Já operuji na principu vypařování tkáně a podle intenzity záblesku mohu nastavit hloubku odstraněné tkáně. Využití laseru je samozřejmě limitováno různými důvody a rozhodnutí o použití laseru musí být zodpovědné, protože například ne všechny útvary na kůži je vhodné odstranit laserem, aby při tom nebyla ohrožena bezpečnost pacienta.
Případ, kdy použití laseru na principu vypařování tkáně není vhodné, může nastat například, když je nutné získání tkáně k histologickému vyšetření a stanovení následné léčby ,“ vysvětlil Vítězslav Maláč, do jehož krnovské ordinace se dnes sjíždějí pacienti z blízka i ze vzdáleného okolí.

„Myslím, že nejlepší reklamou je pokora a rozvaha při rozhodování o dalších postupech léčby včetně konzultace kolegů z jiných oborů .

Klienti si sami mezi sebou poví, zda byli spokojeni s léčbou a zda jim to stálo za to dlouhé sezení v čekárně, což je vzhledem k většímu počtu klientů poměrně běžné. O žádnou jinou reklamu se nestarám,“ dodal Maláč, pro kterého je chirurgie splněným snem a stále ho baví, ať se jedná o výkony z plastické chirurgie nebo o různé jiné operační výkony, kde se setkávají různé chirurgické obory jako třeba ortopedie, neurochirurgie nebo traumatologie.

„Jeden den v týdnu jsem si vyhradil pro operace v celkové anestesii, laparoskopické operace, totální odstranění štítné žlázy s mikrochirurgickou preparací nervů a příštítných tělísek, ale i další operace z oblasti všeobecné chirurgie, jako jsou křečové žíly , hemeroidy nebo operace prsu,“ uzavřel Maláč.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?