Larva: Lékaři by měli počkat na výsledky voleb

21. 5. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Komplikovanou situace v karlovarské nemocnici zřejmě vyřeší až volby. „Nechápu, proč s protestem přicházejí nyní, financování celého zdravotnictví stejně bude záviset na volebních výsledcích,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz radní pro zdravotnictví a člen představenstva Karlovarské krajské nemocnice Václav Larva.


Zasahujete do vyjednávání mezi vedením nemocnice a odbory?

Já do toho vůbec nezasahuji, protože si myslím, že skutečně i formálně je to věc generálního ředitele, a generální ředitel nás informuje o průběhu těchto jednání. To je zatím jediná intervence, kterou děláme.

Jak dlouho tyto problémy trvají a domníváte se, že budete schopni situaci vyřešit?

My si musíme zejména říci, o jakých problémech mluvíme. Podle odborů tyto problémy trvají šest let a více. Oni byli u moci, byla zde radní od lékařů za boj o všechno a za všechno, měli v rukou lékařského ředitele, podléhal jim generální. Za ten rok neudělali v této oblasti vůbec nic. Najednou, co jsem tady já tři měsíce a pan generální měsíc a půl, je nutné ten problém okamžitě řešit. Možná, že je to tak akutní, protože máme deset dní před volbami. Je nutné si uvědomit, že to ale souvisí s volebními výsledky, protože jde o financování celého českého zdravotnictví.

Myslíte si tedy, že tento protest a jeho načasování nějak souvisí s volbami?

Já zejména vůbec nechápu, proč tento protest byl zrovna teď. Možná by bylo logické počkat, až bude nová vláda, nový parlament a jemu dávat požadavky a žádosti na řešení. Odbory mají samozřejmě pravdu, lékaři jsou nedostatečně hodnoceni. Jen nechápu, proč se to to rozhodli takto řešit nyní a proč je to atak na kraje, které jsou už svými vlastními rozpočty tak dost podfinancováné. Proč musí být opět Karlovy Vary na čele? Jestli je to zvláštností karlovarského vzduchu nebo pití karlovarské vody nebo zvláštní partou, která se zde sešla. Jsou to údery na ty, kteří ani neměli čas se tomu nějak věnovat, jsme na svých postech teprve krátkou chvíli.

Je kraj připraven zasáhnout v případě potřeby?

Myslím si, že je v zájmu všech, aby kraj nezasahoval, je to skutečně věc generálního ředitele, a pokud by ředitel potřeboval něco od kraje, tak je v jeho kompetenci se obrátit na představenstvo. On má povinnosti a on má odpovědnost. Považoval bych za nesmyslné, aby se mu do toho někdo vnucoval.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?