Látka GABA může odvrátit některé projevy stárnutí

5. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci přišli na to, co způsobuje útlum centra zraku a řeči u starých lidí. Američtí výzkumníci provedli studie na velmi starých opicích makak. Zjistili, že po aplikaci látky GABA (gamma-aminobutyric acid) může dojít k obnově mozkové činnosti...


Toto zjištění by mohlo v budoucnu vést k oddálení podobných příznaků stárnutí u lidí. Uvádí to zpráva, kterou zveřejnil časopis Science.

Američtí výzkuníci sledovali zrakové funkce opic ve věku kolem 30 let – což odpovídá věku 90 let u lidí.

Jak působí klíčová látka

K úbytku zraku dochází u opic i u člověka mimo jiné i v důsledku změn v mozkové tkáni. Látka GABA pomáhá mozku selektovat důležité informace z celkového objemu podnětů, které do mozku přicházejí. Nedostatek této látky způsobuje, že mozkové zrakové centrum neumí odfiltrovat nepotřebné informace. Tím dochází k „zablokování“ mozku a ke zpomalení procesu vidění.

Výzkumníci sledovali aktivitu jednotlivých neuronů ve zrakovém centru starých a mladých makaků během projekce různých obrázků na obrazovce počítače. Opicím byla přitom aplikována dávka látky GABA. Ta měla vliv na zrakovou funkci starých opic, naopak u mladých zvířat se na funkci projevila jen málo.

„Naším úkolem je nyní prozkoumat účinnost některých léků, které zvyšují hladinu látky GABA, a zjistit, jak ovlivňují ostatní části mozku,“ poznamenal šéf výzkumníků Audie G. Leventhal z Univerzity Utah v Salt Lake City.


DÁLE ČTĚTE:
Chemical loss leads to brain decline
Brain Chemical May Thwart Ravages of Aging: Study

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 5.5. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?