Lázeňská péče se zatím omezovat nebude

15. 11. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger včera po jednání se zástupci Svazu léčebných lázní ČR ustoupil a odložil svůj plán na omezení lázeňské péče. Provozovatelé lázní přednesli ministrovi své připomínky, které vesměs poukazovali na výrazně negativní dopad připravované vyhlášky na lázeňskou péči, jež měla vejít v platnost již od 1. ledna.


Informaci přinesl deník DNES.

Ředitelé lázní vyjednali šestiměsíční odklad. Získaný čas využijí na doladění vyhlášky do snesitelnější formy pro provozovatele lázní. Zpráva o odkladu potěšila jak provozovatele lázní, tak lékaře a i některé hoteliéry.

„Jde o to, že by se výrazně změnil indikační seznam. To je vyhláška, která stanovuje, jaké choroby mohou být v lázních léčeny a jaký příspěvek na ně zaplatí pojišťovny,“ řekl deníku Jaroslav Vobořil, předseda Kolegia karlovarských lázeňských lékařů.

Vyhláška by se dotkla nejlukrativnějších hostů

Lázně navštěvují tři skupiny pacientů. První z nich jsou samoplátci, druhá skupina pacientů dostává příspěvek. Třetí a nejvýnosnější skupinu hostů tvoří pacienti, jejichž stav vyžaduje komplexní lázeňskou péči, a těm dosud léčbu, ubytování i stravu hradí pojišťovna.

Právě na tuto, lázněmi nejžádanější skupinu pacientů by uvažovaná vyhláška nejvíce dopadla. „Bojíme se toho, že by pojišťovny omezily platby právě na tuto péči. Existují přitom lázeňská místa, která jsou na komplexních pacientech závislá,“ sdělil DNES Vobořil, podle kterého se jedná například o lázně v Jáchymově nebo Kynžvartu.

Širší dopad

Ekonomický dopad vyhlášky by se mohl rozšířit i na další firmy, neboť jich je v daných regionech mnoho navázáno přímo na poskytování lázeňské péče. Dopad by mohol být znát i na ukazatelích zaměstnanosti. Navíc lázeňská zařízení často zaměstnávají i lidi s nízkou kvalifikací, kteří se na trhu práce hůře prosazují.

„Důsledkem by zřejmě byla i komercionalizace lázeňství. Lázně by prostě dělaly to, co by chtěli lidé. Léčily by celulitidu, zpevňovaly postavy a tak dále. A tradiční lázeňství by se zřejmě vytratilo,“ predikoval Vobořil.

Karlovy vary ohroženy nejsou

Vyhláška by se pravděpodobně příliš nedotkla Karlových varů. Zdejší lázeňská zařízení jsou živa především ze zahraniční klientely.

„Všichni víme, jaká je situace v Evropě. Proto bychom měli vítat návštěvníky ze zemí bývalého Sovětského svazu nebo arabských zemí a ne se o ně otírat. Jsou šancí, jak udržet trh práce a zaměstnanost,“ uvedl na včerejším semináři k budoucnosti lázeňské péče, který se včera konal ve Spa Resortu Sanssouci, generální ředitel hotelu Josef Pavel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?