Lázně Jáchymov nabídnou kratší pobyty kvůli omezení hrazené péče

2. 2. 2012 7:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčebné lázně Jáchymov pro letošní rok nabídnou kratší a intenzivnější léčebné pobyty. Chtějí se tak vyrovnat s omezením úhrad za lázeňskou péči, kterou chystá ministerstvo zdravotnictví. Na dnešním setkání s novináři to řekla obchodní ředitelka jáchymovských lázní Jana Vaňková. Lázně se v letošní sezoně rovněž více zaměří na wellness procedury.


Od 1. července se výrazně mění indikační seznam jednotlivých diagnóz, připomněla Vaňková. Největší změnou, o které ministerstvo zdravotnictví uvažuje, je krácení plně hrazených pobytů z 28 na 21 dní a u příspěvkových pobytů ze tří na dva týdny. Na některá onemocnění lidé od července příspěvek na lázně už nezískají, u některých chorob se pravděpodobně změní i četnost pobytů, kterou budou lékaři moci pacientům předepsat, dodala.

Touto změnou je podle ministerstva zdravotnictví možné ušetřit z rozpočtu zhruba půl miliardy korun ročně. Představitelé lázní už dříve oznámili, že kvůli nové vyhlášce jejich zařízení přijdou o 1,5 miliardy Kč. V jáchymovských lázních zaznamenali pokles počtu hostů, kterým lázeňskou péči hradila pojišťovna o 15 procent už v loňském roce a podobné snížení očekávají i letos. Částečně je to ale kompenzováno nárůstem lidí, kteří přijíždějí na samoplátecké pobyty.

Lidem v produktivním věku, kteří si chtějí lázeňské procedury hradit sami, nabídnou od nové sezony jáchymovské lázně zkrácený desetidenní pobyt, během kterého stihnou plnohodnotnou radonovou léčbu. Minimální počet léčebných koupelí je prý deset. Od letošní sezony lázně Jáchymov rozšíří poskytování léčebných procedur i během víkendu, čímž hostům umožní základní léčebný pobyt stihnout s šestidenní dovolenou.

Vloni podle předběžných odhadů analytické společnosti Mag Consulting přijelo do tuzemských lázeňských zařízení přes 700.000 hostů. V roce 2010 podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) služeb lázeňských domů využilo 674.854 hostů. Za zhruba čtyřprocentní meziroční navýšení, mohou především zahraniční návštěvníci, kterých podle ředitele Mag Consulting Jaromíra Beránka do tuzemských lázní přijelo 340.000, meziročně o šest procent více.

Dlouhodobě do Česka za léčebnými kúrami jezdí zejména německá a ruská klientela. Na rozdíl od hostů z Německa, kterých v posledních dvou letech v českých lázních ubývá, je u Rusů trend opačný. Ti navíc spolu s hosty z Ukrajiny zůstávají nejdéle. V průměru 12 dní na jeden pobyt, dodal Beránek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?