Lázně Jáchymov v pololetí zvýšily zisk o 82 procent

21. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčebné lázně Jáchymov, které jsou jednou z pěti největších lázeňských firem v zemi, zvýšily v pololetí hrubý zisk na 42 milionů korun proti loňským 23 milionům Kč. Zlepšení dosáhly především díky...


JÁCHYMOV (Karlovarsko) - oslabení kurzu koruny a devítiprocentnímu poklesu nákladů. Včera to řekl ředitel společnosti Eduard Bláha.

Celkové tržby lázní vzrostly o osm milionů na 224 milionů korun. Návštěvnost však poznamenala hospodářská recese v Německu, kvůli níž přijelo do Jáchymova méně německých pacientů než loni. Tento pokles ale vyrovnali domácí hosté, kteří v lázních utratili téměř o čtvrtinu více než loni.

Přesto se Češi na celkových tržbách podíleli jen 36 procenty, ačkoli jejich počet tvořil 54 procent všech návštěvníků. Bláha vysvětlil, že většině domácích pacientů hradí léčbu zdravotní pojišťovny, jejichž platby tvoří jen 70 procent tržní ceny, kterou platí samoplátci a cizinci.

Lázně v červnu otevřely rekonstruovaný ústav Elektra. Jeho přestavbou, která stála 30 milionů Kč, zvýšily standard i kapacitu ubytování, a to o 22 na 78 lůžek. Nyní lázně mají celkem 1037 lůžek, z nichž zhruba tři čtvrtiny splňují požadavky evropského trhu.

Dům Elektra je propojen se sanatoriem Curie, kde lázně do konce roku chtějí rozšířit balneoprovoz s radonovými vanami a masážemi. K Elektře navíc plánují přístavbu s dalšími 12 lůžky. Do modernizace lázní hodlá letos firma vložit 70 milionů korun.

Lázně loni ovládla česko-slovenská finanční skupina Penta, která majoritní balík akcií převzala od zkrachovalé skupiny KTP Quantum. Ta předloni lázně přivedla do ztráty 31 milionů Kč za nesplacené závazky tehdejšího majoritního vlastníka, firmy Médeia Bohemia.

ČK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?