Lázně musí informovat o tom, že neposkytují procedury těhotným

7. 11. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčebné lázně musí předem informovat že procedury, které nabízejí, neposkytují těhotným ženám, a to včetně procedur wellness charakteru. Odepřít jim tyto služby přitom nelze paušálně, ale jen když je k tomu legitimní odůvodnění, že by procedura mohla uškodit jejich těhotenství.


ČTK to sdělila ombudsmanka Anna Šabatová.

Pokud léčebné lázně takto nepostupují, působí podle veřejné ochránkyně těhotným ženám nemalé komplikace, přičemž vzniká podezření, že se dopouštějí diskriminace budoucích matek.

Šabatová se v uplynulých dnech zastala mladé matky, která si objednala týdenní pobyt v léčebných lázních. Složen měl být z procedur sestavených lázeňským lékařem po příjezdu klientky na místo. Předem ale nebyla informována o tom, že by mohla být z procedur vyloučena, a to kvůli svému těhotenství.

Když žena přijela do lázní na zaplacený pobyt, lázeňská lékařka jí sdělila, že nemůže absolvovat žádnou z procedur, včetně relaxace formou wellness aktivit, protože je gravidní.

Klientka proto zařízení opustila hned následující den a vedle dopravy si musela uhradit i plnou výši nákladů za hotelové služby. Následně absolvovala lázeňský pobyt v jiných lázních.

„Protože nebyla možnost poskytnout procedury lázeňské péče zhodnocena individuálně, podle zdravotního stavu stěžovatelky, ale byla odmítnuta jen z důvodu těhotenství, došlo k diskriminaci založené na pohlaví,“ zdůraznila ochránkyně.

Budoucí maminka ji na případ upozornila. Šabatová ženu zkontaktovala s právním zástupcem, který pak za ni jednal s vedením lázní. Ty své pochybení uznaly, omluvily se jí za komplikace a uhradily náklady spojené s cestováním do lázní i pobytem v nich.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?