Lázně se privatizovat nebudou, spory ale trvají

14. 3. 2016 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyjmutí Státních horských lázní Karlova Studánka z privatizace, jež minulý týden schválila vláda, by mělo lázním i obci přinést zjednodušení například v nakládání s majetkem. Situaci ale stále komplikují spory s Německým řádem, který se soudně domáhá vydání lázní i nemovitostí v obci.


Řekli to ředitel lázní Radomír Maráček a starostka Karlovy Studánky Radka Chudová.

„Obci se otvírá, alespoň doufám, že to tak je, možnost požádat o převody majetků, které obec potřebuje v souvislosti s výkonem státní správy,“ řekla starostka obce se zhruba dvě stovky obyvateli. V majetku lázní jsou například pozemky a komunikace kolem budovy úřadu a školky. „Obec je sice spravila, ale pořád je to majetek lázní a doteď s tím lázně nemohly jakkoliv nakládat. Brzdilo nás to třeba v tom, že jsme nemohli žádat o dotaci,“ řekla Chudová.

Maráček řekl, že lázně ještě přesně neví, s jakým majetkem mohou nakládat, a čekají na vyjádření ministerstva financí. Nepotřebný majetek, tedy to, co nepotřebujeme k lázeňské péči, se zřejmě bude privatizovat, a zbytek se vrátí ministerstvu zdravotnictví. Ještě ale nevíme, co to znamená v kontextu s restitučním sporem,“ řekl Maráček.

Nepotřebný majetek by podle něj zřejmě prodávalo ministerstvo financí. „Zjednodušuje se to v tom, že nejsme na seznamu privatizace, takže potenciálně, když stát uzná, že státní podnik se nebude vracet řádu, tak si můžeme 'sáhnout' na nějakou státní dotaci, což jsme doteď nemohli,“ řekl ředitel lázní.
Mediální zástupce Německého řádu Mikoláš Černý řekl, že řád by se v případě získání majetku určitě snažil s těmi, kdo jej dosud využívají, domluvit a postupovat humánně. „Řád má snahu vždycky vycházet vstříc, nechce nic blokovat nebo komplikovat. Jde o to, že ty majetky historicky byly opravdu jejich (řádu), nejdřív jim je sebrali nacisti, pak komunisti. Oni o ten majetek usilují už z principiálních důvodů,“ řekl Černý.

Řád chce získat zpět do svého vlastnictví nemovitosti a pozemky o celkové rozloze 19 074 hektarů. Jde hlavně o lesy a polnosti, ale například také o hrady Bouzov na Olomoucku a Sovinec na Bruntálsku, chatu Ovčárna na Pradědu či velmistrovský dům a část konventu v Opavě. Černý ujišťuje, že pro veřejnost by se po změně majitele nic nezměnilo. „Řád by je v žádném případě neuzavíral. Věnuje se výuce, školá ma péči o staré lidi,vtom by dál pokračoval,“ řekl.

Jak by se postupovalo konkrétně v případě provozování lázní, zatím neví. „Rozhodně výhrůžky ze strany zástupců některých krajů, že všechno rytíři sežerou a všechny je tam potom budou finančně terorizovat, tak to prostě není pravda,“ řekl Černý.

Řády či církevní společnosti vedou řadu sporů o majetek. Část žalob se týká případů,kdy stát odmítl vydat majetek, dalšími žalobami se církev domáhá majetku obecního či krajského. Ten podle zákona vydán být nemůže. Církve ale chtějí, aby soud rozhodl o tom, že obce získaly majetek neoprávněně a ten proto ve skutečnosti stále patří státu.

„U nás v obci je to základní škola, úřad, mateřská škola, kaple svatého Huberta. Trváme na tom, že obec Karlova Studánka je vlastníkem uvedených nemovitostí. Tyto nemovitosti jsme řádně nabyli dle zákona,“ řekla starostka Chudová.

Stát majetek konfiskoval podle Benešových dekretů. Řád argumentuje tím, že majetek sice byl konfiskován podle těchto dekretů, jenže nikoli řádu, ale nacistům, kteří Německý řád zrušili jako nepřátelský říši.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?