Lázně se úspor nebojí, chtějí nový indikační seznam

15. 10. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Šetření a výrazné škrty v lázeňské péči, o kterých se v posledních dnech hovoří, nebudou tak drastické. Myslí si to alespoň prezident Svazu léčebných lázní České republiky Eduard Bláha. Podle něj jsou informace, které se v médiích objevily, zkreslené.


Objevily se informace, že ministerstvo zdravotnictví plánuje výrazné škrty v lázeňské péči. Víte o těchto změnách a jak na ně reagujete?

To, co se objevilo nám nepřijde jako jasné a průhledné zveřejnění plánu. Přijde nám to spíše jako novinářská konstrukce nad několika výroky. Něco podobného nám potvrdilo i ministerstvo. Tedy, že se nejedná o přesně promyšlené kroky a úkony, že se spíše jedná o nějaký soubor pocitů a názorů, které se budou teprve utvářet. Na lázeňské konferenci v Karlových Varech, která proběhla minulý týden, byli přítomni i dva náměstci ministra a informace, které se nyní objevili v médiích byly rozhodně protichůdné. Nyní nám znovu potvrdili, že se lázně žádných drastických kroků bát nemusí.

Takže k žádným změnám dojít nemá?

Změny se určitě chystají, ale je to teprve v přípravné fázi, zatím nic není jasné. Našim záměrem je změnit nebo optimalizovat současný indikační seznam nebo vyhlášku, která přiřazuje podmínky a říká, která indikace se léčí jak dlouho. Vítáme to a je nám jasné, že u některých indikací se nás může změna dotknout negativně, u některých si myslíme, že to může být právě naopak. Doufáme, že pokud se tím ministerstvo začne opravdu zabývat, bude se zabývat problémem nejen ve vyňatém segmentu lázeňské péče, ale v celé šíři péče následné, rehabilitační, ústavní. My cítíme, že je zde ohromný nepoměr v tom, jakým způsobem se schvalují, přidělují lázně a jakým způsobem se velmi snadno můžete dostat do jiného rehabilitačního zařízení. Pojišťovna přitom nemá vůbec žádnou kontrolu.

Jakým směrem se tedy mají změny ubírat?

My už dlouho voláme po tom, aby první, co se udělalo, bylo vytvoření jednotného indikačního seznamu pro celou následnou rehabilitační péči, aby v něm platili všude stejná pravidla. V médiích zaznělo také něco o tom, že dochází ke zneužívání této péče jako „levné dovolené“. Pokud se to děje, tak na základě nějakého kontaktu mezi pacientem a lékařem. Potažmo tam nezafunguje kontrolní mechanismus, který je ale nastaven. Je tam revizní lékař, který to celé schvaluje, jsou tam odborní lékaři, praktičtí, kteří vysílají.. Jsou tam tři stupně kontroly. Nikde jinde v systému takový stupeň kontroly není.

Ministerstvo ale potvrdilo, že změny v tomto oboru chystá a jeho plánem je ušetřit stovky milionů korun. Neobáváte se, že lázně finančně utrpí?

Jestli jsme si zvolili systém, že budeme šetřit, tak nemůžeme křičet, když se nás dotknou, že to nechceme. Na druhou stranu říkáme, že to musí být s rozumem, musí se hledat tam, kde ta úspora přinese opravdu úsporný efekt. Navíc na mě současné složení ministerstva působí tak, že tam je rozum, a že bude naslouchat a vyhodnocovat.

Hovoří se o tom, že prostředky na lázeňskou péči neustále rostou. Jak je to v současné době?

I když vyrostla absolutní cena, tak absolutní procento kleslo. Ze dvou procent je to již na nějakých 1,49 procent. Lázně ukrajují méně a více se otevírají samoplátcům. Pokud by došlo k nějakému dramatickému škrtu, ze dne na den, tak jak to kdysi plánoval pan ministr Rath, řadu lázní by to položilo. Zejména ty, které nemohou najít zahraničí klienty, protože jsou například ve středních Čechách a nemají tak tradiční jméno. Určitě by to byla těžká rána a to si myslím, že vzhledem k tradici, kterou tady lázeňství má, by byla velká škoda.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?