Le Monde: U malých amerických dětí ustupuje obezita

13. 3. 2014 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle studie Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, kterou zveřejnil Journal of the American Medical Association, se v boji proti obezitě ve Spojených státech rýsují povzbudivé výsledky. Ukázalo se totiž, že u dětí ve věku od dvou do pěti let, které byly sledovány v posledním desetiletí, klesla míra obezity o 43 procent, napsal francouzský deník Le Monde.


Tento výsledek je tím spíše povzbudivý, neboť se týká věku kritického pokud jde o nadváhu. Dítě, které je obézní ve věku od tří do pěti let, je totiž vystaveno pětinásobně vyššímu riziku, že bude obézní i v dospělosti a že bude trpět srdečními chorobami a bude ohroženo rakovinou a mozkovými příhodami.

Podle autorky zprávy Cynthie Ogdenové to je poprvé, co byl takový pokles obezity u dětí pozorován. Experti vysvětlují tento pokrok několika faktory. Jde zejména o to, že americké matky začaly více kojit, děti nepijí tolik slazených nápojů a nekonzumují tolik kalorií.

Choť amerického prezidenta Michelle Obamová učinila z boje proti dětské obezitě jednu ze svých priorit. Vyhlásila kampaň, jejímž cílem je změnit stravovací návyky a podporovat tělesná cvičení v 10.000 centrech specializovaných na malé děti. „Jsem velmi šťastná, že se nám v posledních letech podařilo dosáhnout pokroku při snižování míry obezity u mladých Američanů,“ prohlásila první dáma USA.

Boj proti obezitě však zdaleka není vyhraný. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí konstatuje, že 34,9 procenta obyvatel USA je stále obézních. Toto číslo se nemění už od roku 2004. Míra obezity u zcela malých dětí má sice klesající tendenci, ale u žen nad šedesát let podíl obézních naopak stoupá.

Statistiky také ukazují, že nejvíce ohroženi jsou Afroameričané a Latinoameričané. Obezita se vypočítává podle indexu tělesné hmotnosti (BMI), který dostaneme vydělením hmotnosti daného člověka druhou mocninou jeho výšky v metrech. Pokud vyjde číslo od 30 výše, jde o obezitu. Ve Spojených státech je boj proti obezitě jednou z priorit zdravotnictví. Podle studie Cornellovy univerzity v New Yorku totiž obezita přišla americké zdravotnictví již na 190 miliard dolarů (asi 3,8 bilionu Kč).

Britský The Overseas Development Institute letos v lednu uvedl, že ve světě je obézní nebo má nadváhu více než třetina obyvatel. Tato tendence je nejznatelnější v rozvojových zemích. Podle zprávy tohoto institutu vzrostl podíl osob s nadváhou (kdy je BMI vyšší než 25) a s obezitou od roku 1980 do roku 2008 z 23 na 34 procent.

Tento znepokojivý jev se týká především rozvojových zemí, kde se počet osob s nadváhou nebo obezitou v letech 1980 až 2008 téměř zčtyřnásobil. V roce 1980 zde mělo nadváhu či bylo obézních 250 milionů osob, zatímco v roce 2008 to už bylo 904 milionů osob. Ve vyspělých zemích se počet lidí s nadváhou či obézních v témže období zvýšil zhruba 1,7 krát, ze 321 milionů na 557 milionů osob.

Světová zdravotnická organizace (WHO) soudí, že nadváha a obezita jsou ve světovém měřítku pátou příčinou smrti a že na jejich následky ročně zemře nejméně 2,8 milionu dospělých.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?