Léčba HIV v raném stádiu je prý úspěšná u desetiny pacientů

18. 3. 2013 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Rychlá léčba po napadení virem HIV může dlouhodobě pomoci každému desátému nemocnému. Zpravodajské stanici BBC to řekli vědci, kteří pozorovali 14 lidí. Ti ukončili léčbu a virus jejich tělo dál nenapadal.


Většina nakažených přítomnost viru v těle zjistí, až když se rozšíří do celého těla a bez léků se trvale neobejdou.

Příkladem vyléčení člověka s virem HIV je podle médií nedávný případ dcery nemocné matky z USA. Dítě začalo dostávat hned po narození medikamenty užívané při léčbě dětí nakažených HIV. Lékaři se domnívají, že se podařilo virus zničit dříve, než se stačil „ukrýt“ do takzvaných spících buněk. Ty se většinou při vysazení léků aktivují.

Skupina dlouhodobě úspěšně léčených pacientů, známá jako Viscontiho skupina, začala s léčebnou kúrou do deseti týdnů od nakažení. Speciální antiretrovirální léky užívali průměrně tři roky. Tyto již známé léky nemohou virus nadobro dostat z těla, ale zabraňují mu, aby napadl imunitní systém. Obvyklé je, že když je pacient vysadí, virus znovu útočí.

To se ale nestalo u Viscontiho skupiny. Někteří z nich virus HIV „udrželi na uzdě“ celé desetiletí. „Většina z pacientů se neubrání dalšímu šíření viru, ale je jich pár, u kterých se to povede,“ řekl Asier Saez-Cirion z Pasteurova institutu v Paříži. Doplnil, že u pěti až 15 procent pacientů léčba funguje, to znamená, že když virus HIV začali léčit včas po nakažení, nemusejí dál brát léky. „Jsou stále HIV pozitivní, virus se ale nešíří, je dočasně v klidu,“ řekl lékař.

Včasná léčba omezí počet „skrýší“, které si virus v těle vytvoří. Vědcům je ale stále nejasné, proč dosáhli tak dobrých výsledků jen u části pacientů.

„Úspěšné je to proto, že léčba je zahájena včas a virus nemá šanci se rozšířit do dalších částí těla. Nevíme, zda úspěchy léčby přetrvají u pacientů navždy, nebo dlouhé roky a pak se virus zase objeví,“ řekl Andrew Freedman přednášející na lékařské fakultě v Cardiffu v Británii.

„Beze sporu hodně časné nasazení léku je vždy výhodou pro pacienta. Ideální je podat ho v řádu hodin a dnů po nákaze, to už je známé,“ řekla ČTK manažerka českého Národního programu HIV/AIDS Džamila Stehlíková. K případu Viscontiho skupiny uvedla, že studie je nadějná, ale zatím to není to, co by slyšela ráda, že se totiž podařilo virus z těla spolehlivě a navždy odstranit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?