Léčba neplodnosti v ČR udělala za 30 let obrovský pokrok

1. 11. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčba neplodnosti v Česku udělala za 30 let od narození prvního československého dítěte ze zkumavky (4. listopadu 1982) obrovský pokrok. Ročně se v zemi narodí díky metodám asistované reprodukce 3000 ze 100.000 novorozenců.


Neplodných je 15 procent párů, lékaři dokážou pomoci až 90 procentům z nich.

Neplodné páry podstoupí ročně zhruba 26.000 pokusů o početí dítěte. Úspěšnost, měřena těhotenstvím, dosahuje kolem 40 procent.

Obavy, že „nepřirozené“ početí může mít vliv na plodnost a další uplatnění dětí, se nepotvrdily. Louisa Brownová, která se v roce 1978 narodila v Británii jako první na světě ze zkumavky (IVF), počala přirozenou cestou a porodila zdravé dítě. Podle průzkumů se děti ze zkumavky uplatňují lépe, jsou chtěné a rodiče se jim naplno věnují.

První dítě ze zkumavky v tehdejším východním bloku se narodilo v brněnské porodnici na Obilním trhu, u projektu stál profesor Ladislav Pilka. „Naše první děti ze zkumavky vznikaly doslova na koleně. V Československu tehdy nebyl dostupný žádný materiál, speciální stříkačky jsem sehnal na Slovensku ve Staré Turé a naše sestřičky je musely dopilovat, abychom dosáhli potřebné špičatosti. Hadičky jsem sehnal od vojáků a speciální komůrku, kde se spojuje vajíčko se spermií, vyrobil kolega v týmu,“ vzpomněl na počátky profesor Pilka.

Původní metodu GIFT, kdy nastává spojení vajíčka a spermie téměř přirozeně, nahradila metoda ICSI/IMSI, kdy se spermie dodává do vajíčka.

V týmu profesora Pilky byl v dalších letech i nynější vedoucí lékař karlovarského Institutu reprodukční medicíny a genetiky Petr Uher. „Dříve se párům nedařilo počít hlavně kvůli neprůchodnosti vejcovodů, nyní přibývá neplodnosti u mužů, spermie jsou nekvalitní a je jich málo. Muži tak přispívají k neplodnosti skoro z 50 procent,“ uvedl.

Podle obou odborníků je česká reprodukční medicína srovnatelná s úrovní ostatní Evropy. Důvodem je tradice a liberální prostředí, kdy zákony umožnily prudký rozvoj oboru.

ČR tak může rychle zavádět novinky, které zvyšují úspěšnost - embrya se geneticky vyšetřují, nebo nepřetržitě sledují v embryoskopu, inkubátoru, kde se vyvíjejí pod kamerou. Lze tak včas odhalit nepravidelnosti vývoje a vybrat embrya, z nichž bude zdravé dítě. Zákon umožňuje využít darovaných vajíček i to, aby dítě donosila jiná žena.

Od letošního dubna upravil zákon počty mimotělních oplodnění. Páry mohou zkusit dítě ze zkumavky za peníze zdravotní pojišťovny jako dosud třikrát, anebo nově čtyřikrát, když při prvních dvou pokusech bylo přeneseno do dělohy vždy jen jedno embryo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?