Léčba obezity se Americe prodražuje čím dál více

13. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčba obezity a s ní spojených nemocí, jako je cukrovka a srdeční choroby, stojí pacienty ve Spojených státech více peněz než léčba zdravotních problémů způsobených kouřením či závislostí na alkoholu...


Zhubnout se v USA snaží více než polovina lidí trpících nadváhou, s tloušťkou se však úspěšně vypořádá jen necelá čtvrtina z nich

Washington/Praha - Léčba obezity a s ní spojených nemocí, jako je cukrovka a srdeční choroby, stojí pacienty ve Spojených státech více peněz než léčba zdravotních problémů způsobených kouřením či závislostí na alkoholu. „Stále jsme bombardováni nejrůznějšími doporučeními ohledně péče o zdraví, povědomí o základních prioritách ale leckomu zjevně chybí,“ uvádí Roland Sturm, autor studie zabývající se danou problematikou, zveřejněné nedávno americkou vládu, a zároveň hlavní ekonom v kalifornském mozkovém trustu Rand Corporation.

Pětina Američanů trpí obezitou

Obezitou dnes trpí celá pětina pětina všech obyvatel Spojených států. Nadváhu má, měřeno indexem tělesné hmotnosti BMI, třetina Američanů. Ještě více alarmující je pak zjištění stanice CNN, podle které nadváhou trpí celých osmdesát procent obyvatel USA starších pětadvaceti let.

V letech 1991 až 2000 vzrostl počet obézních lidí o šedesát procent, zatímco u kuřáků klesl podle vládní studie v porovnání s rokem 1964 o polovinu.

Americké školy uskutečňují výchovné programy zaměřené na rizika spojená s kouřením a konzumací alkoholu. „Tělesná váha je ale vnímána jako uměle vytvořený problém, který školy ani zaměstnavatele nemusí znepokojovat,“ řekl Morgan Downey, ředitel neziskové organizace American Obesity Association sídlící ve Washingtonu.

Negativně působí také reklamy na různé „zázračné“ prostředky na hubnutí. Pomáhají totiž šířit mezi lidmi nebezpečnou iluzi, že případné obezity se lze rychle a bezbolestně zbavit.

Podle statistik se o to snaží o něco více než polovina lidí trpících nadváhou. Ale jen necelá čtvrtina z nich může konstatovat, že se s tloušťkou úspěšně vypořádala a že se jim dlouhodobě daří udržet štíhlou linii.

„Pokud by Američané zaměřili svoje úsilí na to, aby se vyrovnali se svou váhou prostřednictvím diet, cvičení a třebas i s pomocí plastické chirurgie, dostalo by se nám odměny v podobě nepoměrně lepšího zdraví národa,“ povzbudil pokusy o hubnutí Louis Arone z Lékařské fakulty Cornellovy univerzity.

Léčit kuřáka je levnější

„Dlouhou dobu přetrvával názor, že kouření a alkohol představují pro společnost větší problém než nadměrná tělesná váha. Nyní se ale jasně ukazuje, že se věci mají naopak,“ říká Downey.

Obézní lidé utratí za nemocniční péči a následnou rekonvalescenci o 36 procent více peněz než lidé s normální váhou. Jen za léky pak musí takoví pacienti vydat o 77 procent větší obnosy.

Experti zjistili tyto údaje v průzkumu vykonaném mezi deseti tisíci Američany ve věku od 18 do 65 let. Ti jim poskytli informace o svém vztahu k alkoholu a kouření, stejně tak jako čísla týkající se jejich váhy a prodělaných chorob.

Zatímco obezita zvýší průměrné náklady na zdravotní péči ve výši 1500 dolarů u jedné osoby za rok o 395 dolarů, u kouření činí tato částka 230 dolarů a v případě alkoholismu 150 dolarů. „Nelze to spočítat přesně, avšak negativní dopad obezity je zjevný,“ prohlásil v této souvislosti Sturm.

(WSJ, luc, top), Hospodářské noviny, 13.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?