Léčba vězňů s tuberkulózou se zcela přesune do Brna-Bohunic

18. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčba vězňů s tuberkulózou se letos zcela přesune do Brna. Vězeňská nemocnice v Brně-Bohunicích dosud pečovala pouze o zadržené a odsouzené s akutními příznaky této nemoci...


BRNO -

Po dvou měsících byli převáženi do Ostrova nad Ohří na Karlovarsku k doléčení. „Bylo to nákladné. Máme techniku a také vyškolený personál. Budeme se proto o tyto pacienty starat až do uzdravení,“ řekla ředitelka nemocnice Diana Doležalová.

Prognóza: do roka bude v českých vězeních 20 lidí s TBC

Specializované oddělení s 28 lůžky pro zadržené i odsouzené s tuberkulózou vzniklo v Bohunicích před deseti měsíci.

Od té doby na něm bylo umístěno 31 pacientů s podezřením na tuberkulózu, a to především z Česka, zemí bývalého Sovětského svazu a po jednom vězni ze Slovenska, Bulharska a Vietnamu. „U 18 byla tuberkulóza prokázána. Ostatní trpěli jinými nemocemi,“ uvedla ředitelka.

Podle ní se tak potvrzuje platnost odhadů, že do roka se v českých vězeních objeví 20 osob z tuberkulózou. Pokud by byla neléčena, mohla by se šířit a způsobit vězňům vážné zdravotní potíže.

„Každý vězeň však musí absolvovat rentgen plic. Proto tedy máme nad nemocí dobrou kontrolu,“ doplnila Doležalová.

Rozšíření péče o vězně s tuberkulózou až do jejich celkového uzdravení znamená, že budou v Brně pobývat asi šest měsíců a v mimořádných případech při těžkém průběhu nemoci až 1,5 roku.

„Již při vzniku našeho oddělení jsme se setkali s obavami lidí žijících v Bohunicích z toho, aby se nemoc nešířila. Z toho ale nikdo nemusí mít strach,“ zdůraznila ředitelka. Upřesnila, že vězni s tuberkulózou jsou na uzavřeném oddělení. Věznice také sousedí s Fakultní nemocnicích Brno, kde jsou další odborná lékařská pracoviště na vysoké úrovni.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?