Léčba zadlužených nemocnic spolkne další miliony korun

8. 7. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Kapsy daňových poplatníků už pořádně provětraly nejrůznější studie, které měly přinést návod na to, jak uzdravit nemocnice, které zřizuje Moravskoslezský kraj. Další miliony léčba špitálů zřejmě ještě spolkne.


Hospodaření nemocnic, které zřizuje Moravskoslezský kraj, se přitom ale nelepší. Naopak, zdravotnická zařízení vykazují ztrátu přes dvě stě milionů korun a jejich dluhy pořád rostou.

Zabránit jejich dalším finančním ztrátám nyní má ředitel prosperující, státem zřizované ostravské fakultní nemocnice Svatopluk Němeček. A nebude to dělat zadarmo. Podle návrhu náměstka hejtmana pro zdravotnictví Karla Konečného (KSČM) by Němeček měl za svou práci dostat dvoumilionovou odměnu.

Přitom vedení kraje má z minulosti v rukou dvě koncepce s návodem, jak problém nemocnic řešit, za které už zaplatilo. Studii skupiny kolem bývalého ředitele Hutnické zaměstnanecké pojišťovny, ostravské fakultní nemocnice a ekonomického náměstka ministra zdravotnictví Karla Pustelníka a analýzu expertního týmu pod vedením Norberta Schellonga, která stála 1,8 milionu korun.

Obě práce ale reprezentace kraje hodila přes palubu a obrátila se na dalšího manažera. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný (KSČM) je přesvědčen o tom, že to nejsou zbytečně vynaložené peníze. „Tlačíme na to, aby veřejné finance byly využity účelově a přinášely efekt. Chceme nemocnice řídit skutečně manažersky, to není v silách úředníků, proto jsme nechali tyto studie vypracovat,“ tvrdí Konečný.

Na poslední jednání krajských radních koncem června připravil materiál, ve kterém kolegům navrhl, aby zadali veřejnou zakázku na koordinaci finančních plánů krajských nemocnic a na předložení racionalizačních opatření právě Němečkovi za nejvýše přípustnou cenu dvou milionů korun.

Peníze na tuto odměnu se měly čerpat z nespecifikované rezervy krajského rozpočtu na tento rok. Krajští radní proto měli zároveň schválit rozpočtové opatření. To zatím ale podle Konečného neudělali.

„Je to citlivá záležitost. Budeme ještě debatovat o výši odměny a přesně specifikovat, za co by měla být vyplacena,“ řekl Konečný s tím, že dvoumilionovou odměnu Němečkovi považuje za adekvátní.

Konečného předchůdce ve funkci, současného opozičního krajského zastupitele za ODS Jiřího Veverku překvapilo, kolik peněz chce vládnoucí krajská koalice opět „vrazit“ do řešení ekonomické situace v krajských nemocnicích.

„Vypadá to tak, že Svatopluk Němeček supluje práci vedoucí odboru zdravotnictví a náměstka hejtmana, kteří v nemocnicích nedokážou prosadit strategická řešení,“ míní Veverka. Zadávání koncepcí, které navíc nejsou využity, považuje za zbytečné mrhání penězi. „Za mé éry jsem problémy, za které nyní kraj platí externí firmy, zpracovával a řešil společně s úředníky zdravotního a finančního odboru krajského úřadu a poté přímo s řediteli nemocnic. A fungovalo to,“ podotkl Veverka.

Ředitel ostravské fakultní nemocnice Svatopluk Němeček míní, že za nižší cenu by se práce, kterou od jeho pětičlenného týmu vedení kraje očekává, ani nedala udělat.
„Musím ty lidi nějak zaplatit, jde o hrubou mzdu za jejich celoroční práci,“ upřesnil Němeček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?