Léčbě předcházejí fronty

14. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přeplněné čekárny jsou už mnoho let nedílnou součástí téměř každé návštěvy odborného lékaře na Lounsku. S dlouhou čekací dobou už předem musí počítat pacienti na řadě specializovaných oddělení, "pověstné" jsou v tomto ohledu například oční, ušní, chirurgie, gynekologie...


Příchod do přeplněné čekárny v osm hodin ráno, dlouhé nekonečné čekání, odchod z ordinace třeba v půl jedenácté. Obdobnou zkušenost má drtivá většina lidí po návštěvě lékaře, zvláště ambulantního specialisty nejen na Lounsku. Nikdo z nás už ani neprotestuje. Jako by se s tím nic nedalo dělat.

Lounsko - Přeplněné čekárny jsou už mnoho let nedílnou součástí téměř každé návštěvy odborného lékaře na Lounsku. S dlouhou čekací dobou už předem musí počítat pacienti na řadě specializovaných oddělení, „pověstné“ jsou v tomto ohledu například oční, ušní, chirurgie, gynekologie. Mnoho lidí tak k lékaři raději chodí jen v opravdu akutních případech. Při pohledu na plnou čekárnu se mnozí hned otočí a odejdou. Lidé v řadě případů zanedbávají doporučované preventivní prohlídky, mnohdy dobu strávenou v čekárně nezkrátí ani předchozí objednání.

„Pokud objednaný pacient čeká u těchto ambulantních specialistů déle než půl hodiny, tak to není v pořádku,“ řekl přtiom včera Deníku Lučan Luboš Olejár, předseda Svazu pacientů ČR. Podle něj by si pacienti měli v opačném případě stěžovat. Ať už okresnímu zdravotnímu radovi, zdravotní pojišťovně nebo přímo ministerstvu zdravotnictví. K tomu se ale odhodlá málokdo. „Raději budu mlčet, nikdy nevím, kdy lékaře budu potřebovat.“

Jedním z důvodů přeplněných čekáren na Lounsku je nedostatek ambulantních specialistů. Jejich počty v okrese určují jednak tabulky zdravotní pojišťovny a také směrnice ministerstva zdravotnictví. Ty doporučují počty lékařských míst na počty obyvatel. V minulých letech nebyly naplněny a navíc je zdravotnictví v okrese roztříštěné do tří míst; je-li specialista v jednom městě, jinde chybí. „Na Lounsku nikdy nebyla specializovaná lůžková oddělení nemocnic, jako například oční, ušní, neurologie, kam se dojíždělo do Mostu či Chomutova. Když se lékaři z takové nemocnice rozhodnou pro odchod do soukromé ambulantní praxe, většinou zůstávají v těchto velkých centrech,“ sdělil Vladimír Richtr, lounský zdravotní rada. Podle jeho slov za sedm let, co svou funkci zastává, se přece jen situace v tomto ohledu na Lounsko zlepšuje. „Několik specialistů k nám dojíždí ze sousedních okresů. Posledním případem je karlovarský neurolog, jenž začal dva dny v týdnu ordinovat v Žatci,“ dodal. Na druhou stranu nedostatek specialistů je pro ně samotné výhodný. Současný bodový systém odměňování lékařů přináší v zásadě s větším počtem pacientů více bodů a tím i více peněz.

„Dalším problémem je i obecně práce samotných lékařů. Ti mají podle současného sazebníku výkonů 12 hodin denně na léčbu i administrativní činnost. Aby se nestávalo, že lékaři v poledne zavírají ordinace a pak vykazují administrativu, chceme do nového zákona o zdravotním pojištění prosadit povinnost osmihodinové doby na ošetření pacientů,“ vysvětlil L. Olejár. Problém je ale v tom, že řada ambulantních specialistů na Lounsku sice „v poledne“ zavře, ale pak pracují někde jinde. Náhrada za ně prostě není.

Další cíl Svazu pacientů ČR bude podle jeho předsedy prosadit v poslanecké sněmovně do zákona o zdravotní péči, který tuto středu schválila vláda, požadavek, podle něhož budou pacienti podepisovat v ordinacích záznam o výkonu. „Náš požadavek toto zařadit do nového zákona ministerstvo zdravotnictví neakceptovalo. Skutečně jsme ale tento problém už řešili, když lékaři vykazovali pojišťovnám neuskutečněné zákroky,“ dodal.

Problém přesně dokládá i včerejší zkušenost redakce při oslovení odborné lékařky z Loun. „Nezlobte se, ale paní doktorka na vás nemá čas. Máme plnou ordinaci,“ vzkázala sestra.

PETR KINŠT, Deník Lučan, 14.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?