Léčbu pomocí umělé kůže dosud v Česku podstoupilo 12 popálených

8. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V současnosti nejprogresivnější metodou léčby popálenin je umělá kůže neboli Integra. V Česku ji dosud podstoupilo 12 těžce popálených pacientů na specializovaných pracovištích v Praze a Ostravě...


PRAHA - Dnešní den je Mezinárodním dnem boje proti popáleninám. Zranění způsobená popálením patří k nejbolestivějším, nejvážnějším a jejich léčba je dlouhodobá a velmi nákladná.

V současnosti nejprogresivnější metodou léčby je umělá kůže neboli Integra. V Česku ji dosud podstoupilo 12 těžce popálených pacientů na specializovaných pracovištích v Praze a Ostravě.

„Jsme zemí, která jako první v bývalém východním bloku tuto metodu loňského roku použila,“ řekl Ludomír Brož, primář Kliniky popáleninové medicíny pražské vinohradské nemocnice.

Ve světě se umělá kůže používá již deset let. Ani tam však není příliš rozšířena, protože jde o metodu velice nákladnou.

Integra slouží jako dočasná náhrada kůže. „Pomáhá překlenout to období u rozsáhleji popálených, kde je nedostatek jejich vlastní kůže. Ztracená kůže totiž může být nahrazena pouze vlastní kůží pacienta,“ vysvětlil primář.

Navíc se umělá kůže uplatňuje nejen v akutní, ale i rekonstrukční léčbě popálenin, kde výrazně zlepšuje funkční i kosmetické výsledky.

Léčba popálenin trvá velmi dlouho, až půl roku, často právě kvůli nedostatku vlastní kůže. Pokud těžce popálenému zbývajípouze plochy jako obličej nebo plosky rukou a nohou, není podle Brože příliš kde brát.

„Odebíráme kůži i z vlasaté části hlavy, kde se to velice dobře hojí, takže tam to můžeme odebrat třeba i pětkrát,“ dodal. Kůži však lze odejmout jen v určitém časovém intervalu, aby měla možnost zahojit se a znovu ztloustnout.

Na vinohradské klinice přijmou ročně zhruba 700 pacientů, až 250 z nich jsou děti. Dalších 10.000 zraněných potřebuje ambulantní ošetření. Léčba u rozsáhle popáleného dospělého člověka stojí okolo 2,5 až čtyř milionů korun.

Často zde přijímají opařené děti, muže-kutily, kteří se zranili při použití vlastnoručně vyrobených spotřebičů, nebo ženy popálené při vaření.

Lékaři se stále setkávají s neznalostí první pomoci. Jen část lidí ví, že základem je dostat zraněného z dosahu horkého tělesa a postižená místa okamžitě chladit.

Pořád přetrvávají „babské metody“, kdy se to poleje bílkem a zasype hladkou moukou a podobné věci, poznamenal primář Brož.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?