Léčebna Červený dvůr překonala krizi

9. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Psychiatrická léčebna Červený Dvůr přešla od ledna pod ministerstvo zdravotnictví. Nezávisle na tom pokračují kriminalisté v hloubkové kontrole účetnictví, které před dvěma lety vykázalo nedostatky...


Červený Dvůr - Personál nejznámější léčebny toxikomanů v Česku je spokojený. Po letech nejistoty našel ústav konečně pevného zřizovatele a budoucnost.

Ještě před rokem, kdy léčebna patřila pod česko krumlovský okresní úřad, přitom nikdo nevěděl, zda se bývalý schwarzenberský zámeček s parkem nepromění třeba v hotel s golfovým hřištěm.

„Jsme s novým zřizovatelem spokojení,“ uvedl nově jmenovaný ředitel léčebny Jiří Dvořáček. Červený Dvůr má dnes 44 stálých zaměstnanců a kapacitu 103 místa, kterou stoprocentně naplňují pacienti z celé země. Tradičně nejvíc je jich z Prahy, věkový průměr mají kolem třiadvaceti let.

Část toxikomanů se zde léčí ze závislosti na drogách také na soudní příkaz.

Provoz léčebny je plně odkázaný na platby pojišťoven. „Daří se nám s nimi spolupracovat. Investice musíme zajišťovat ze státních dotací. Potřebujeme opravit střechu a fasádu, ale hlavně na jaře odvodnit park nákladem asi patnácti milionů korun,“ poznamenal ředitel Dvořáček. Chráněný park totiž nejprve poničily loňské povodně a po dvou měsících vichřice, která vyvrátila na 280 stromů.

A další vize? Vedení léčebny chce dokončit opravy interiérů a v budoucnosti třeba postavit v areálu chráněné dílny a chráněné bydlení pro toxikomany, kteří sice absolvovali až několikaměsíční očistnou kůru, ale stále nejsou dost silní k návratu do místa bydliště.

Léčebnu spoluzakládal před šestatřiceti lety pražský psychiatr Vladimír Řezníček, který stál krátce v jejím čele ještě v devadesátých letech. Kromě státních dotací byl ústav existenčně závislý na podpoře formou grantů a příspěvků na projekty.

Právě hospodaření se státními penězi v době posledního ředitele Václava Protivy už rok prověřuje policie. Případ je stále ve stadiu před zahájením trestního stíhání s podezřením na zpronevěru nebo porušení povinnosti při správě cizího majetku.

„Zatím jsme nezahájili trestní stíhání. Věc může být i odložena. Jedná se o únik zhruba milionu korun,“ uvedl policista z českokrumlovské hospodářské kriminálky.

„Nejsem o této záležitosti informován,“ řekl včera bývalý ředitel léčebny Václav Protiva, který dnes pracuje jako šéf ekonomického oddělení jihočeského krajského úřadu.

ANTONÍN PELÍSEK, Mladá fronta Dnes, 9.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?