Léčebna na Buchtově kopci bude uzavřena

22. 3. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
K datu posledního prosince tohoto roku osiří sanatorium na Buchtově kopci u Daňkovic na Novoměstsku, které spadá pod novoměstskou nemocnici.


Léčebna je dlouhodobě ztrátová, navíc by také potřebovala určitou rekonstrukci, což je však další finanční zátěž, na kterou už nezbývají peníze.

„Jenom díky úsporám na topení, provozu čistírny vody, dovážení stravování a dalším technickým opatřením souvisejícím s provozem areálu na Buchtově kopci tak nemocnice ročně ušetří přes tři a půl milionu korun. Další úspory pak přinese efektivnější využívání personálu v nemocnici,“ vyjádřil se mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl k plánovaným změnám s tím, že do nemocnice bude tedy přemístěna Léčebna dlouhodobě nemocných a rovněž veškerá sociální lůžka.

Loňská ztráta: deset milionů korun

Pacienti oddělení pro respirační choroby, kde se však léčilo jen necelých dvacet procent nemocných z kraje Vysočina a zbytek byl odjinud, budou muset využívat podobná zařízení jinde.

„Například humpolecká léčebna již avizovala, že má volnou kapacitu,“ uvedl Roman Kratochvíl. K uzavření řadu let sloužícího sanatoria na Buchtově kopci bylo přistoupeno nejenom kvůli značné ztrátovosti jeho provozu.

Například jenom v loňském roce to bylo více než deset milionů korun. Dalším důvodem je, že v říjnu bude v novoměstské nemocnici uvedena do provozu nová interna, kam bude vzápětí přemístěno i tamní neurologické oddělení, po kterém tak zbude volný pavilon. Kromě toho se v rámci restruktualizace zdravotnictví v nemocnicích snižují počty akutních lůžek.

Léčebna míří do pavilonu neurologie

„Do volného pavilonu po neurologii se přestěhuje Léčebna dlouhodobě nemocných z Buchtova kopce, jinak by v nemocnici zbyly nevyužité prostory,“ přiblížil Roman Kratochvíl.

„Areál na Buchtově kopci navíc vyžaduje investici ve výši dvě stě padesát milionů korun, ty nemá ani nemocnice, ani kraj Vysočina,“ doplnil mluvčí zdravotnického zařízení Kratochvíl. „Budovy v areálu léčebny nejsou způsobilé z důvodu značného opotřebení k dalšímu plnohodnotnému užívání,“ potvrdil hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek. Co však bude s objektem, až odsud odejde poslední pacient, zatím jasné není.

„V této chvíli ještě nejsem schopen říct, zda se budou budovy prodávat, či jaké bude jejich další využití,“ dodal hejtman.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?